Het Mullerthal ontdekken

De regio Mullerthal – of Mëllerdall in het Luxemburgs – wordt vaak Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd en dankt deze naam aan het glooiende landschap dat doet denken aan Zwitserland. De regio Mullerthal is in de eerste plaats een uitzonderlijke biotoop die wordt gekenmerkt door verrassende rotsformaties. De samenstelling van de rotsen en de erosie ervan hebben bijgedragen aan het ontstaan van dit landschap dat zo typisch is voor Klein Zwitserland in Luxemburg.

De diversiteit van het natuurlijke en geologische erfgoed maakt de regio zo bijzonder. Daartoe werd in 2016 het Natur- & Geopark Mëllerdall opgericht, dat sinds 2022 deel uitmaakt van het internationale netwerk van UNESCO Global Geoparks .De Mullerthal Trail, bekroond met het “Quality Trails – Best of Europe” label voert ervaren wandelaars 112 km door een prachtig heuvelachtig gebied. Bezaaid met rotsformaties met bizarre namen – Piteschkummer, Geierslee of Huellee, om er maar een paar te noemen – leiden de wandelpaden in de regio Mullerthal door velden en bossen naar het hart van de ongerepte natuur. Naast uitdagende wandelingen biedt de regio Mullerthal een netwerk van aangename wandelingen door adembenemende panorama’s.

Europ’Aventure biedt u de kans om de 3 hoofdlussen van het Mullerthal in 6 etappes te ontdekken en zorgt voor alle logistiek. Je kunt er ook voor kiezen om slechts één of twee krullen te doen als je dat liever doet. Vraag het ons maar. We passen je verblijf aan jou aan.

Zelfbegeleide wandelingen – Duur varieert van 3 tot 8 dagen – Vertrek het hele jaar door, afhankelijk van je beschikbaarheid.

Programma

Dag 1

Echternach
In de namiddag word je verwelkomd in Echternach en krijg je je volledige dossier. Mogelijkheid om het dorp te bezoeken. Inclusief avondeten.

Dag 2

Echternach – Berdorf – Mullerthal (12,9 km; +388 m)
Voor deze eerste etappe vertrek je te voet vanuit het centrum van Echternach. Je verlaat de stad en klimt naar het Troosskneppchen, dat een indrukwekkend uitzicht over de stad biedt. De Mullerthal Trail loopt door een bos met een oude wolvengletsjer langs de Aesbach en beklimt de Perekop-rotswand met behulp van ladders. Een spectaculaire voetgangersbrug steekt de Chipkapass over en leidt naar het Amfitheater voordat je Berdorf bereikt, beroemd om zijn kaas. De route gaat verder langs de romantische Ruetsbaach vallei naar de Ruetsbechschlëff kliffen. Na de beklimming van het Ruetsbechschlëffplateau loopt de route door het bosreservaat Schnellert en eindigt bij Heringer Millen, waar nu een toeristenbureau en restaurant zijn gevestigd.

Dag 3

Mullerthal – Blumenthal – Larochette (17,4 km; + 308 m)
Vanaf de Heringer Millen volgt deze etappe van de Mullerthal Trail de Ernz Noire naar de schilderachtige waterval Schéissendëmpel. Na het oversteken van de beek loopt het smalle pad langs de helling en passeert het een indrukwekkende zwevende trap van 90 meter. Verder door het bos klimt het pad omhoog naar de trappen die naar de Kallektuffquell vijver leiden. Vervolgens wordt het dorp Blumenthal bereikt, gevolgd door een klim naar Heffingen met een uitzonderlijk uitzicht vanaf het uitkijkpunt Houbierg. De Mullerthal Trail loopt door een bos met rotsformaties naar de vallei van de Ernz Blanche, met in de verte uitzicht op de ruïnes van het kasteel Larochette. De route eindigt in Larochette, richting het dorpscentrum aan de voet van de Ernz Blanche.

Dag 4

Larochette – Beaufort – Mullerthal (20,2 km; +372 m)
Deze etappe van de Mullerthal Trail, die begint bij Place Bleech in Larochette, brengt je van kasteel naar kasteel. Na een steile klim door het beukenbos bereikt het pad een open plateau met 360° panoramisch uitzicht. De route loopt door Berens en Aleweier en onthult kasteel Beaufort vanaf een houten loopbrug. De route loopt langs de vijver bij het kasteel, door de romantische Haupeschbaach met zijn rotsformaties en vervolgens door de Halerbaach vallei met zijn pittoreske houten bruggetjes. De route eindigt bij de Heringer Millen in Mullerthal, met idyllische uitzichten langs de bosrand.

Dag 5

Mullerthal – Hersberg – Scheidgen – Echternach (25,3 km; +579 m)
De Mullerthal Trail van Heringer Millen naar Echternach biedt een schilderachtig avontuur. Het kronkelt over smalle paden langs indrukwekkende kliffen met suggestieve namen als Eilebuerg en Goldkaul. De route voert langs hoogtepunten als de Konsdrëffer Millen, de Rittergang- en Déiwepëtz-kloof en de donkere Kuelscheier-kloof. Onderweg ontdekken wandelaars bezienswaardigheden zoals de oude Bildchen-eik en de Méchelskierch-grot. De route eindigt met een doorsteek van het Juckebësch bos, dat een verscheidenheid aan landschappen biedt, van gebladerte tot wisselende beekjes, totdat je het panoramische uitzicht van Echternach bereikt.

Optie – Dag 6

Echternach – Rosport – Moersforg (18,4 km; + 525 m)
Deze etappe van de Mullerthal Trail begint in Echternach, vlakbij de Basiliek van de Heilige Willibrord. De route doorkruist de binnenplaats van de abdij, loopt langs het stadspark en volgt de rivier de Sûre. Na Echternach klimt de route omhoog door rotsformaties en biedt een spectaculair uitzicht over de Sûrevallei vanuit Steinheim. Het pad loopt door velden naar Rosport, met idyllische bossen, panoramische uitzichten en rotsformaties naar de Girsterklauskapel. Op de afdaling naar Moersdorf komt de wandelaar door verschillende landschappen voordat hij de bus neemt terug naar Echternach, omdat er geen accommodatie is in Moersdorf.

Optie – Dag 7

Moersdorf – Herborn – Echternach (18 km; + 269 m)
Neem ’s ochtends de bus van Echternach naar Moersdorf. De etappe van vandaag gaat door het natuurreservaat Déiwelskopp, met zijn diverse bossen en kalkgraslanden. Na een steile klim wordt de wandelaar beloond met een panoramisch uitzicht over de Sûre tot aan de Moezel. De route gaat verder over landbouwgrond naar Mompach, door het Honsréck-bos naar Herborn met zijn historische gebouwen. De Mullerthal Trail verkent het Hierberbësch bosreservaat en biedt een pauze op een bankje om naar de rustgevende geluiden van het bos te luisteren. Het pad verlaat het bos, biedt uitzicht op de velden, leidt naar het bos van Haard, het meer van Echternach en eindigt bij de Mariakapel in het centrum van Echternach.

Map

Praktische informatie

Pick-up: dag 1, laat in de middag in het dorp Etternach (de opstapplaats wordt bevestigd wanneer je boekt). Het wandelpakket wordt overhandigd bij het inchecken bij de eerste accommodatie.

Afscheid: Op de laatste dag, aan het einde van de etappe, keer je terug naar het startpunt (waar je auto staat). Mogelijkheid tot een extra nacht en vertrek in de ochtend na het ontbijt.

Toezicht: wandelen in vrijheid, zonder gids

Bagage: Bagagevervoer wordt verzorgd door Europ’Aventure. Eén bagagestuk per persoon van maximaal 15 kg

Accommodatie: hotels ***/****, bed and breakfast ***/****, bed and breakfast ***

Bereikbaarheid: met de auto (er zijn verschillende gratis openbare parkeerplaatsen in het dorp Echternach) of met het openbaar vervoer: trein (station Ettelbruck) + bus (richting Echternach). Er is een bushalte recht tegenover het eerste hotel

Honden: Honden zijn toegestaan op deze reis, maar laat het ons weten op het moment van boeken, aangezien niet alle accommodaties honden accepteren. Er is een hondentoeslag die rechtstreeks aan de accommodatie moet worden betaald

Data

Je verblijf in de regio Mullerthal kan worden georganiseerd wanneer het jou uitkomt, en vertrek is het hele jaar door mogelijk. Houd er rekening mee dat sommige hotels tijdens het winterseizoen gesloten zijn, dus het is niet altijd mogelijk om een verblijf op de hele route te plannen. Het jachtseizoen kan ook invloed hebben op je verblijf, maar we zullen je altijd van tevoren waarschuwen en je verblijf aanpassen om ongemak te voorkomen.

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen, het type kamer en het bagagevervoer.

Tweepersoons-, twin- of driepersoonskamer Eenpersoonskamer
Met bagagevervoer Zonder bagagevervoer Met bagagevervoer Zonder bagagevervoer
2 nachten 320 € 300 € 460 € 420 €
3 nachten 460 € 420 € 670 € 620 €
4 nachten 630 € 570 € 890 € 820 €
5 nachten 780 € 700 € 1.100 € 1.010 €
6 nachten 910 € 810 € 1.300 € 1.180 €
7 nachten 1.040 € 940 € 1.480 € 1.360 €

 

De prijs is inclusief :

 • Verblijf op basis van halfpension op elke etappe in een *** hotel of ****
 • Transport des bagages
 • Gratis openbare parkeerplaats bij de start
 • Kaart van de wandeling
 • Complete map met informatiebrochures, bagagelabels, etc.

De prijs is exclusief :

 • De drankjes
 • Picknicken
 • Transfers van het einde van de etappe naar de accommodatie (veel gratis bussen)
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • Elk hondensupplement
 • Alles wat niet wordt aangegeven in het gedeelte “Prijs inclusief”.

Informatie

 • Prijzen zijn per persoon

Vanaf

300,00 

 • Je reist te voet
 • Niveau : Gemiddeld
 • Mogelijkheden : 3, 4, 5, 6, 7, 8 dagen

Hoogtepunten

 • Een waar paradijs voor wandelaars
 • Glooiende landschappen en prachtige uitzichten over de valleien
 • Bagagetransport

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk