The Freedom Trail – Herdenkingswandeling rond Bastogne

Le chemin de la liberté is een lus van 68 km ontwikkeld door onze partner“GTA – Maison de la randonnée”. Het is een uitnodiging om herinneringen op te halen aan het verleden in dit deel van de regio Bastogne, dat in 1944-45 werd omsingeld door de Duitsers en waar hevig werd gevochten. De route loopt langs het Amerikaanse monument op de heuvel Mardasson en komt langs de gemeenten Bastogne, Vaux-Sur-Sûre, Sainte-Ode en Bertogne. Het verbindt verschillende gedenkplaatsen die zijn opgericht als eerbetoon aan de soldaten en burgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Op deze route, die toegankelijk is voor zowel voetgangers als mountainbikers, krijg je de kans om verschillende plaatsen te ontdekken in een regio die werd doorkruist door het Amerikaanse leger en in het bijzonder door het 3e leger van generaal Patton tijdens de Slag om de Ardennen.

Deze grote route maakt deel uit van de Europese Liberation Route, gecertificeerd als “Culturele Route van de Raad van Europa” en aangevuld met een aantal themaroutes. Liberation Europe is een internationaal herdenkingsnetwerk dat de belangrijkste regio’s van Europa verbindt die in 1943-1945 werden bevrijd van de nazi-bezetting. Dit netwerk van paden is ontwikkeld in samenwerking met wandelverenigingen en brengt geïdentificeerde routes door heel Europa samen in de voetsporen van de geallieerde strijdkrachten. Het strekt zich uit over bijna 10.000 kilometer.

Europ’Aventure biedt je deze wandel- of mountainbikevakantie – Vrij wandelen – 3 tot 4 dagen – Het hele jaar door toegankelijk, afhankelijk van beschikbaarheid

Programma

Dag 1

Sainte-Ode

Ontvangst bij de accommodatie in de namiddag en overhandiging van het volledige dossier. Inclusief avondeten.

Dag 2

Houmont – Champs (23 km; + 361 m)

Op deze dag voert de route u tussen de dorpen Houmont en Champs. Na het ontbijt neem je de auto en parkeer je op de parkeerplaats in het dorp Houmont (10 minuten met de auto – gratis parkeren voor de duur van je verblijf). U vertrekt in de richting van het Wachirock-domein en passeert de kleine dorpjes Tronle, Flamierge en Flamisoul. Aan het einde van de etappe is er een korte transfer terug naar de accommodatie

Dag 3

Champs – Bastogne (22 km; + 279 m)

U begint de etappe op het gemarkeerde circuit waar u de vorige dag bent vertrokken (kleine transfer gepland na het ontbijt naar het vertrekpunt). Vandaag loopt u in de richting van Bastogne, dat u na 22 km bereikt. De route voert u door de dorpen Longchamps en Recogne alvorens in de omgeving van Bastogne aan te komen. U komt door het beroemde Bois Jacques en kunt mediteren in het Bois de la Paix. Voordat u in het centrum van Bastogne aankomt, passeert u het beroemde “Mardasson” en het Bastogne War Museum. Aankomst te voet in de accommodatie gelegen in het centrum van Bastogne.

Dag 4

Bastogne – Houmont (28 km; + 383 m)

Op deze dag voert de route u van het centrum van Bastogne, het hoogtepunt van de Slag om de Ardennen, naar Houmont in de gemeente Sainte-Ode. U verlaat de accommodatie te voet en passeert snel het Memorial van Mardasson (mogelijkheid om het Bastogne War Museum te bezoeken) alvorens richting het dorp Neffe te gaan. Vervolgens verlaat u de weg om op bospaden uit te komen, alvorens bij Lutrebois weer op de weg uit te komen. U volgt de route van de Rijn-Maasroute door het natuurpark Anlierwoud van de Boven-Sûre. Aan het einde van de etappe komt u bij uw auto die geparkeerd staat in Houmont. Mogelijkheid tot een extra nacht in Bastogne.

Map

Praktische informatie

Home : dag 1, in de late namiddag (het welkomstpunt wordt u bij de boeking bevestigd).

Dispersie: Op de laatste dag, aan het einde van de etappe, loop je terug naar je auto. Mogelijkheid tot een extra nacht en vertrek in de ochtend na het ontbijt.

Toezicht: zelf begeleide wandeling.

Accommodatie: logies met ontbijt en/of **/*** hotel

Bereikbaarheid: met de auto (gratis parkeren tijdens je verblijf) of met het openbaar vervoer (halte TEC – Houffalize)

Data

Het “Vrijheidspad – Herinneringswandeling rond Bastogne” kan worden georganiseerd wanneer het u uitkomt en vertrek is het hele jaar mogelijk. Let op: van 1 oktober tot en met 31 december zal de route waarschijnlijk op sommige plaatsen afwijken vanwege het jachtseizoen. Je wordt altijd gewaarschuwd!

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen en het gewenste type accommodatie.

Tweepersoonskamer, Tweepersoonskamer of Driepersoonskamer Eenpersoonskamer
Met bagagevervoer Zonder transport Met bagagevervoer Zonder transport
3 nachten 445,00 € 665,00 €
4 nachten 575,00 € 835,00 €

Prijzen zijn per persoon

De prijs is inclusief :
 • Verblijf op basis van halfpension in een *** hotel en ** of *** bed & breakfast
 • Gratis parkeren bij de accommodatie voor de duur van het verblijf
 • GPX Tracks van de wandelingen
 • Officieel routeboek en kaart
 • Complete map met informatiefolders, bagagelabels,…
De prijs is exclusief :
 • De drankjes
 • Picknicken
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • Alles wat niet wordt aangegeven in het gedeelte “Prijs inclusief”.

Vanaf

445,00 

 • Je reist te voet
 • Niveau : Gemakkelijk
 • Mogelijkheden : 4, 5 dagen

Hoogtepunten

 • Een gloednieuwe route open in 2023
 • Dompel u onder in het landschap van de Slag om de Ardennen
 • Bastogne War Museum

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk