Van de Eifel naar de Ardennen: De Rijn-Maasroute

“De l’Eifel à l’Ardenne” is een route van 200 km op de route“Ardennen-Eifel-Rijn-Maas“, die Andernach in de Rijnstreek en Monthermé in de Maasstreek met elkaar verbindt. Deze route was de eerste die 4 Europese landen doorkruiste: Duitsland, Luxemburg, België en Frankrijk. Europ’Aventure stelt u voor om het vanuit Prüm te ontdekken en zich in 7 wandeletappes aan te sluiten bij Saint-Hubert voor een totaal van bijna 160 km gemarkeerde paden.

Met dit pakket kun je in je eigen tempo wandelen over enkele van de mooiste bospaden in Duitsland, Luxemburg en België. Je komt door enkele prachtige landschappen en stopt bij enkele van de mooiste dorpen van de regio: Gerolstein (Duitsland), ook bekend om zijn mineraalwater, Ouren aan de oevers van de Our (België), Clervaux en zijn kasteel (Luxemburg), Bastogne en zijn Mardasson gedenkteken (België) en tot slot Saint-Hubert, de Europese hoofdstad van jacht en natuur.

De vakantie “Van de Eifel naar de Ardennen” is de ideale oplossing voor wandelaars die op zoek zijn naar een langer verblijf, met een bewegwijzerde route (witte golf), kwaliteitsaccommodatie, bagagevervoer en informatie over de regio. Alles is zo gepland dat u het beste uit de regio en haar schoonheden kunt halen.

Wandelen in vrijheid – Variabele duur van 6 tot 9 dagen – Vertrek het hele jaar door, afhankelijk van uw beschikbaarheid en uw mogelijkheden.

Programma

Dag 1

Prüm
Ontvangst op het aankomstpunt (Bastogne of Saint-Hubert). Aan het eind van de middag brengt de chauffeur van Europ’Aventure je naar je accommodatie in Prüm. Het volledige dossier wordt overhandigd bij aankomst in het hotel. Mogelijkheid om het dorp Prüm te bezoeken.

Dag 2

Prüm – Bleialf (23 km; + 518 m)
Deze eerste etappe begint op 430 meter hoogte in de stad Prüm en brengt je naar de top van de Schneifel (Schwarzer Mann – 697 m) op bijna 700 meter. Het grootste deel van de wandeling vindt plaats in het wilde Schneifelmassief, dat bekend staat om zijn koude klimaat. De naam komt van een samentrekking van “Schnee” wat “sneeuw” en “Eifel” betekent. In het tweede deel van de etappe daal je geleidelijk af naar het dorp Bleialf, waar je je accommodatie vindt. We raden je aan om je uitrusting daarop af te stemmen.

Dag 3

Bleialf – Ouren (24,5 km; + 363 m)
Deze etappe vindt voornamelijk plaats op kleine vuil- of asfaltwegen. Het levert geen problemen op. De weinige beklimmingen (slechts één steile klim voor Habscheid) en de lange afdaling naar Ouren moeten je niet afschrikken.

Dag 4

Ouren – Clervaux (21,9 km; + 432 m)
In het eerste deel is deze etappe de wildste van de route. Je zult ongeveer vijftien kilometer door de Ourvallei lopen en het is onwaarschijnlijk dat je iemand tegenkomt. Vanuit de vallei is er een lange maar gemakkelijke klim naar het plateau (+/- 4 km). Je komt dan door de dorpen Roder en Marnach en gaat dan naar beneden naar Clervaux.

Dag 5

Clervaux – Pommerloch (25,4 km; +806 m)
Hoewel dit een van de langste etappes is, is het niet moeilijk. Het vindt uitsluitend plaats in het hart van de Eifel in het Groothertogdom Luxemburg. Je verlaat de accommodatie te voet en verlaat het dorp Clervaux in de richting van Drauffelt. Je doorkruist verschillende valleien en bezoekt typische Luxemburgse dorpjes. Aan het einde van de etappe, nadat je de Wiltz bent overgestoken, verlaat je de bewegwijzerde route en ga je weer omhoog richting Pommerloch, waar je overnacht.

Dag 6

Pommerloch – Bastogne (22 km; + 434 m)
Vanuit Pommerloch verlaat je de accommodatie te voet. Daal af naar de Wiltz en keer terug naar de bewegwijzerde route naar Bastogne, een gedenkplaats van de beroemde Slag om de Ardennen. De route door Luxemburg is aanvankelijk vlak, maar bevat een lange klim naar het dorp Oberwampach en vervolgens een kortere klim vlak voor de grensovergang naar België. Het Belgische deel van de route is relatief heuvelachtig, maar niet bijzonder moeilijk. Aan het einde van de etappe kun je een bezoek brengen aan de stad Bastogne, het beroemde Mardasson en het Bastogne War Museum.

Dag 7

Bastenaken – Tonny (26,6 km; + 206 m)
Hoewel dit de langste etappe van de route is, is het waarschijnlijk de gemakkelijkste. Je verlaat Bastogne langs de Romeinse weg om het dorp Villeroux te bereiken. Zodra je Villeroux passeert, wordt de route landelijk en licht heuvelachtig. De tocht voert je door het platteland naar de gemeente Sainte-Ode, waar je overnacht.

Dag 8

Tonny – Saint-Hubert (17 km; + 350 m)
Op deze laatste dag loop je voornamelijk door kreupelhout over een relatief ruige route. Het Rijn-Maaspad volgt dezelfde route als de Transardennaise naar Saint-Hubert, zodat je de schoonheid van het Grande Forêt de Saint-Hubert kunt ontdekken. Je komt te voet aan in het dorpscentrum, waar je de basiliek kunt bezoeken of kunt ontspannen met een drankje op het terras. Mogelijkheid om aan het einde van de wandeling te vertrekken of om een extra nacht te blijven en een vertrek te plannen de volgende ochtend na het ontbijt.

Map

Praktische informatie

Home : dag 1, in de late namiddag (het welkomstpunt wordt u bij de boeking bevestigd). Je laat je auto achter bij het aankomstpunt (Saint-Hubert of Bastogne). Je hebt een afspraak met de chauffeur van Europ’Aventure die je naar je accommodatie in Prüm brengt.

Verspreiding: De laatste dag aan het einde van de etappe, bereikt u uw auto te voet. Mogelijkheid tot het plannen van een extra nacht en een vertrek de volgende ochtend na het ontbijt.

Toezicht: wandelen in vrijheid, zonder gids

Honden: Honden zijn niet toegestaan op deze vakantie

Bagage: Bagage wordt vervoerd tussen accommodaties. Eén bagagestuk per persoon van maximaal 15 kg.

Accommodatie : hotels ***/****, bed and breakfast *** (het is mogelijk dat er een transfer naar de accommodatie kan worden georganiseerd als er geen accommodatie is aan het einde van de etappe)

Bereikbaarheid: met de auto (gratis parkeren tijdens je verblijf) of met de trein (station Libramont)

Data

Het verblijf op de Rijn-Maasroute kan op uw gemak worden georganiseerd en vertrek is het hele jaar door mogelijk. Let op: van 1 oktober tot 31 december zal de route waarschijnlijk op sommige plaatsen afwijken vanwege het jachtseizoen (voornamelijk in de omgeving van Saint-Hubert). Je wordt altijd gewaarschuwd!

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen, het type kamer en het bagagevervoer.

Tweepersoonskamer, Tweepersoonskamer of Driepersoonskamer Eenpersoonskamer
Met bagagevervoer Zonder transport Met bagagevervoer Zonder transport
5 nachten 785,00 € 715,00 € 1.155,00 € 1.045,00 €
6 nachten 945,00 € 865,00 € 1.375,00 € 1.225,00 €
7 nachten 1.075,00 € 975,00 € 1.545,00 € 1.355,00 €
8 nachten 1.265,00 € 1.145,00 € 1.795,00 € 1.575,00 €

 

Prijzen zijn per persoon
Korting in geval van niet-overdracht terug naar het beginpunt door de organisator.

De prijs is inclusief :
 • Verblijf op basis van halfpension op elke etappe in een *** hotel of ****
 • Transport des bagages
 • Mogelijke transfers van het einde van de etappe naar de accommodatie
 • Reis naar Prüm aan het begin van je verblijf (dag 1)
 • Gratis parkeren voor de duur van uw verblijf
 • Uittreksels uit de IGN-kaarten van de wandeling
 • Complete map met informatiebrochures, bagagelabels, etc.
De prijs is exclusief :
 • De drankjes
 • Picknicken
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • Alles wat niet wordt aangegeven in het gedeelte “Prijs inclusief”.

Vanaf

715,00 

 • Je reist te voet
 • Niveau : Gemiddeld
 • Mogelijkheden : 6, 7, 8, 9 dagen

Hoogtepunten

 • Een verblijf in 3 landen : Duitsland, Luxemburg en België
 • Een bewegwijzerde route met prachtige uitzichten
 • Bagagetransport

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk