Van Rochefort naar Orval langs de GR© des Abbayes

“Le sentier des Abbayes Trappistes de Wallonie” werd gecreëerd en bewegwijzerd door de vereniging GR – Sentiers de Grande Randonnée (GR©). De route voert wandelaars over 250 km van de abdijen Notre-Dame de Scourmont in Chimay en Notre-Dame d’Orval naar Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort. Deze 3 abdijen alleen al produceren de helft van de Belgische trappistenbieren die door UNESCO op de lijst van cultureel en immaterieel erfgoed staan.

Europ’Aventure nodigt je uit om het 116 kilometer lange traject tussen Rochefort en Orval af te leggen, in totaal 6 etappes door de Belgische Ardennen. Onderweg wandel je door majestueuze bossen en bezoek je typische Ardense dorpjes zoals Redu, Daverdisse en Mortehan. Je ontdekt ook de Semoisvallei, die onlangs werd uitgeroepen tot nationaal park.

Sentier des Abbayes is de ideale oplossing voor alle soorten wandelaars: bewegwijzerd pad (GR©), kwaliteitsaccommodatie, bagagetransport en informatie over de streek. Alles is zo gepland dat u het beste uit de regio en haar schoonheden kunt halen.

Wandelen in vrijheid – Variabele duur van 6 tot 8 dagen – Vertrek het hele jaar door, afhankelijk van uw beschikbaarheid en uw mogelijkheden.

Programma

Dag 1

Rochefort

Ontvangst in Rochefort in de namiddag en overhandiging van het volledige dossier. Mogelijkheid om het dorp Rochefort en zijn kasteel te bezoeken. Inclusief avondeten.

Dag 2

Rochefort – Resteigne (20.1km; +344m )

Het vertrek is in de abdij Notre-Dame de Saint-Remy waar het trappistenbier van Rochefort wordt gebrouwen. Deze eerste etappe heeft een vrij gevarieerd stijgingspercentage: een steile klim vanuit Rochefort gevolgd door een lichte hoogvlakte in de omgeving van Han-sur-Lesse alvorens af te dalen naar de bodem van de vallei en dan geleidelijk weer omhoog te gaan tot het einde van de etappe. Tijdens deze etappe komt u door de verschillende dorpen Hamerenne, Han-sur-Lesse en Auff, en passeert u de grotten van Han en de grotten van Lorette. Je verlaat de bewegwijzerde route in de buurt van Resteigne om naar je accommodatie voor de nacht te lopen.

Dag 3

Resteigne – Redu (22 km ; +579m )

Je vertrekt te voet vanuit Resteigne en volgt de bewegwijzerde route terug omhoog. Je verlaat de Calestienne om het hart van de Ardennen in te duiken. Het grootste deel van deze etappe speelt zich af in het bos, zodat je de valleien van Resteigne, Redu en Daverdisse kunt verkennen. Na het oversteken van de Lesse brengt het pad je naar Redu, de hoofdstad van het boek en een typisch Ardens dorpje, waar je de nacht doorbrengt.

Dag 4

Redu – Paliseul (23 km ; +292m )

Deze etappe verbindt het kleine dorpje Redu met Paliseul. Nadat je Redu hebt verlaten, rijd je 2 km bergafwaarts in de richting van het dorp Lesse. Je steekt de rivier over en klimt dan 10 km geleidelijk door het bos. Na het dorp Maissin doorkruis je het bos van Chenet via een aangenaam bospad voordat je aan het einde van de etappe Paliseul bereikt.

Dag 5

Paliseul – Cugnon (23,4 km; +261m )

De etappe van vandaag levert geen bijzondere problemen op. Je verlaat Paliseul om je aan te sluiten bij de bewegwijzerde route en loopt de eerste helft van de etappe over een hoogvlakte met weinig reliëf. De tweede helft neemt je mee op een boswandeling richting het zuiden. Je komt langs een rotspunt die bekend staat als het“Château des Fées“, dat je terugbrengt naar de middeleeuwen. Verlaat vlak daarna de bewegwijzerde route en volg de weg naar het kleine dorpje Cugnon.

Dag 6

Cugnon – Lacuisine (19,6 km; +417m )

Deze etappe ligt volledig in het Nationaal Park van de Semois. Het begint in Cugnon, aan de oevers van de Lesse. Ga richting het dorp Herbeumont en ga het bos van “Les Epioux” in. Als je het kleine dorpje Chiny nadert, word je beloond met prachtige uitzichten over de meanderende Semoisvallei. Je eindigt de etappe in het kleine dorpje Lacuisine, in het hart van de Gaumestreek en aan de oevers van de Semois.

Dag 7

Lacuisine – Orval (13 km; +118m )

Na het ontbijt vertrek je opnieuw op het “Sentier des Abbayes Trappistes de Wallonie ” voor deze laatste etappe, die eindigt in de abdij Notre-Dame d’Orval. Deze laatste etappe is niet moeilijk, maar heeft wel een bijzonder kenmerk: je loopt ongeveer 3 kilometer langs de natuurlijke Frans-Belgische grens. Als je wilt, kun je de abdij bezoeken. Gefeliciteerd! Je hebt 116 km afgelegd in 6 etappes. Je hebt het recht verdiend om te genieten van een goed Orval biertje en kaas. Je kunt ervoor kiezen om de terugreis te maken als je in de late namiddag aankomt, of om een extra nacht in de regio door te brengen. In dat geval vervolg je je wandeling naar het dorp Villers-devant-Orval.

Map

Praktische informatie

Onthaal : dag 1, in de late namiddag (het welkomstpunt zal worden bevestigd op het moment van de boeking)
Wandelrecord levering.

Dispersie : Op de laatste dag aan het einde van de etappe wordt u terug gebracht naar het beginpunt (waar uw auto staat). Mogelijkheid tot een extra nacht en een terugkeer in de ochtend na het ontbijt.

Toezicht: wandelen in vrijheid, zonder gids

Bagage: Bagagevervoer wordt verzorgd door Europ’Aventure. Eén bagagestuk per persoon van maximaal 15 kg.

Accommodatie : hotels ***/****, bed and breakfast *** (het is mogelijk dat er een transfer naar de accommodatie kan worden georganiseerd als er geen accommodatie is aan het einde van de etappe)

Toegang : met de auto (gratis parkeren voor de duur van het verblijf), met de trein (station Rochefort-Jemelle) + bus (TEC) naar Rochefort Gare.

Honden: honden zijn op deze route niet toegestaan

Data

Het Sentier des Abbayes kan worden georganiseerd wanneer het u uitkomt en vertrek is het hele jaar door mogelijk. Let op: van 1 oktober tot en met 31 december zal de route waarschijnlijk op sommige plaatsen afwijken vanwege het jachtseizoen. Je wordt altijd gewaarschuwd!

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen, het type kamer en het bagagevervoer.

Tweepersoonskamer, Tweepersoonskamer of Driepersoonskamer Eenpersoonskamer
Met bagagevervoer Zonder bagagevervoer Met bagagevervoer Zonder bagagevervoer
5 nachten 785 € 715 € 1.155 € 1.045 €
6 nachten 945 € 865 € 1.375 € 4.225 €
7 nachten 1.075 € 975 € 1.545 € 1.355 €

Prijzen zijn per persoon

De prijs is inclusief :
 • Verblijf op basis van halfpension op elke etappe in een *** hotel of ****
 • Transport des bagages
 • Mogelijke transfers van het einde van de etappe naar de accommodatie
 • Terugreis aan het einde van de wandeling
 • Gratis parkeren bij vertrek
 • Roadbook GR ©.
 • Complete map met informatiebrochures, bagagelabels, etc.
De prijs is exclusief :
 • De drankjes
 • Picknicken
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • Alles wat niet wordt aangegeven in het gedeelte “Prijs inclusief”.

Vanaf

715,00 

 • Je reist te voet
 • Niveau : Gemiddeld
 • Mogelijkheden : 6, 7, 8 dagen

Hoogtepunten

 • Onberispelijke GR bewegwijzering en platgetreden paden
 • De diversiteit van de landschappen van de Famenne tot de Gaume
 • Bezoek aan de abdij van Orval en bierproeverij

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk