De Transgaumaise met de MTB

De Transgaumaise mountainbiketocht is een prachtige 148 km lange lus die je meeneemt door de Gaumestreek, ook wel bekend als “de kleine Provence van België” dankzij het zonnige microklimaat. Het neemt je mee op natuurpaden door enkele van de mooiste dorpjes in Belgisch Lotharingen, zoals Torgny. Je komt ook door Frankrijk en ontdekt enkele schatten van de regio, zoals de basiliek Notre-Dame d’Avioth.

De tour begint in het hart van de Gaumestreek, in een klein dorpje in de buurt van Virton (België). Je rijdt op je mountainbike in je eigen tempo en in alle vrijheid een rondrit van 148 km die je in 2 of 3 etappes kunt afleggen. Stop onderweg om de citadel van Montmédy, de kerk van Avioth of de Renaissance huizen in het dorp Marville te bezoeken. Geniet van een van de beste bieren ter wereld met kaas na je bezoek aan de Abdij van Orval.

De Transgaumaise mountainbikeroute is een prachtige tocht voor wie van een andere omgeving houdt: GPX-tracks, kwaliteitsaccommodatie, bagagetransport en informatie over de regio. Alles is zo gepland dat u het beste uit de regio en haar schoonheden kunt halen.

Vrij mountainbiken – Duur varieert van 3 tot 4 dagen – Vertrek het hele jaar door, afhankelijk van je beschikbaarheid.

Programma

Dag 1

Latour
In de namiddag word je verwelkomd in Latour (Virton) en krijg je je volledige dossier. Inclusief avondeten.

Dag 2

Latour (Virton) – Villers-devant-Orval (68 km; +1183 m)
Voor deze eerste etappe verlaat je het hotel na het ontbijt en rijd je naar een van de mooiste dorpen van Wallonië, Torgny, dat je bereikt bij km 25. Wees voorzichtig, het begin van het podium is relatief heuvelachtig. Vervolgens steekt u de Franse grens over naar Montmédy, een stad die over het hoofd wordt gezien door een middeleeuws kasteel. Je vervolgt de dag via wandelpaden naar het dorp Avioth en zijn prachtige basiliek en eindigt met een proeverij van een van de beste bieren van België in de Abdij van Orval.

Je kunt de etappe inkorten tot 54 km door de weg tussen de dorpen Velosnes en Villécloye te nemen.

Dag 3

Villers-devant-Orval – Lacuisine (40 km; + 468 m)
Deze etappe is relatief kort, maar echt prachtig. U verlaat Orval om de grens over te steken en blijft de eerste 15 kilometer in Frankrijk. Terug in België brengt de route je naar het hart van het Nationaal Park van de Semoisvallei. Je volgt de meanderende rivier door een reeks mooie dorpjes: Sainte-Cécile, Chassepierre,… Aan het einde van de etappe kom je aan in Lacuisine, een klein dorpje aan de oevers van de Semois op een paar kilometer van Florenville.

Dag 4

Lacuisine – Latour (Virton) (40 km; + 487 m)
Deze laatste etappe is niet lang, maar bevat wel een vrij steile klim uit Meix-devant-Virton rond km 25. Eerst verlaat je Lacuisine en ga je richting Izel en Jamoigne, waarbij je op het hoogplateau van de Gaume blijft voordat je zuidwaarts het natuurpark van de Gaume ingaat. Als u Virton nadert, vertakt u zich om bij uw auto te komen aan het einde van de route. Goed gedaan dat je een lus van 148 km op je mountainbike hebt afgelegd. Mogelijkheid van een extra nacht voor vertrek.

Map

Praktische informatie

Onthaal : dag 1, in de late namiddag (het welkomstpunt zal worden bevestigd op het moment van de boeking)
Wandelrecord levering.

Verspreiding : Op de laatste dag aan het einde van de etappe brengt u uw auto op de fiets terug. Mogelijkheid tot een extra nacht en vertrek in de ochtend na het ontbijt.

Toezicht: wandelen in vrijheid, zonder gids

Accommodatie: hotels **/***, bed and breakfast **

Bereikbaarheid: met de auto (gratis parkeren voor de duur van je verblijf) of met de trein (aankomst op station Virton – mountainbike naar het hotel).

Data

De Transgaumaise mountainbiketocht kan worden georganiseerd wanneer het jou uitkomt, en vertrek is het hele jaar mogelijk.

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen en het type kamer.

Tweepersoonskamer, Tweepersoonskamer of Driepersoonskamer Eenpersoonskamer
Met bagagevervoer Zonder transport Met bagagevervoer Zonder transport
3 nachten 420,00 € 640,00 €
4 nachten 540,00 € 800,00 €

 

!!!! De Transgaumaise is een lus van 3 etappes, maar het is mogelijk om de route in 2 etappes van +/- 75 km te plannen. Als dat zo is, laat het ons dan weten in je aanvraag !!!!

Prijzen zijn per persoon

De prijs is inclusief :
 • 3 nachten in een *** hotel of *** pension met halfpension
 • 3 ontbijten en 3 diners
 • Bagagetransport, behalve op de laatste dag
 • Gratis parkeren bij de start
 • GPX-tracks van de route
 • De complete map met het roadbook en de bagagelabels
De prijs is exclusief :
 • De drankjes
 • Picknicken
 • Fietsverhuur
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • Alles wat niet wordt aangegeven in het gedeelte “Prijs inclusief”.

Vanaf

420,00 

 • Je reist met mountainbike
 • Niveau : Gemakkelijk
 • Mogelijkheden : 3, 4, 5 dagen

Hoogtepunten

 • Een route in lus
 • Bezoek aan de abdij van Orval en bierdegustatie
 • Bagagetransport

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk