La Transardennaise op de mountainbike

De Transardennaise wordt beschouwd als een van de mooiste wandelroutes in België en voert u door de bossen van de authentieke Ardennen, door prachtige valleien en betoverende landschappen van de provincie Luxemburg. Deze 166 km lange mountainbiketocht in 4 etappes wordt zonder logistieke problemen aangeboden, aangezien de organisator het vervoer van uw bagage van de ene naar de andere accommodatie voor zijn rekening neemt.

Tussen La Roche-en-Ardenne en Bouillon, twee middeleeuwse steden, heeft u de mogelijkheid om de pittoreske dorpjes van de Lesse, de Ourthe en de Semois te ontdekken. De etappes van de wandeling laten u toe om in alle vrijheid de charme van het Village du Livre, Redu, en die van Nassogne, Daverdisse of Saint-Hubert, de Europese hoofdstad van de jacht en de natuur, te ontdekken.

De Transardennaise is de ideale oplossing voor zowel ervaren als beginnende mountainbikers: ongemarkeerde route (GPX-tracks meegeleverd), kwaliteitsaccommodatie, bagagevervoer en informatie over de regio. Alles is zo gepland dat u het beste uit de regio en haar schoonheden kunt halen.

Mountainbiketocht in vrijheid – Variabele duur van 4 tot 6 dagen – Vertrek het hele jaar door, afhankelijk van uw beschikbaarheid en uw mogelijkheden.

Programma

Dag 1

La Roche-en-Ardenne
Welkom in La Roche-en-Ardenne in de namiddag en overhandiging van het volledige dossier. Mogelijkheid om het dorp La Roche te bezoeken, gelegen aan de meander van de Ourthe. De stad ligt op 220 m boven de zeespiegel en is omgeven door beboste heuvels. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de ruïnes van een middeleeuws kasteel, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft op de stad en de omgeving. Bagage en mountainbike drop-off in La Roche-en-Ardenne. Transfer van de voertuigen naar Bouillon (vertrek uit La Roche-en-Ardenne rond 16 uur, transfertijd: ongeveer 2 uur). Inclusief avondeten.

Dag 2

La Roche-en-Ardenne – Saint-Hubert (41,8 km; +859 m)
U begint de dag met een steile klim uit de vallei van La Roche. Dan kruist de weg een zacht glooiend landschap naar Hives. Je komt aan in Cens, ooit een welvarend dorp, maar vandaag de dag zijn er slechts een twintigtal huizen bewoond. De weg is dan onbedekt en u heeft een prachtig uitzicht over brede beboste heuvels. In Wyompont, steek je de Ourthe over.

Vervolgens gaat de route door het dorp Lavacherie waar u nog vele typische Ardense huizen kunt bewonderen. In het bos van Freyr ontdekt u een prachtig beschermd natuurgebied. In de buurt van Vesqueville begint de afdaling naar Saint-Hubert, de Europese hoofdstad van de natuur en de jacht.

Dag 3

Saint-Hubert – Awenne (38,4 km; +950 m)
Deze dag laat u toe om enkele van de mooiste loof- en naaldbossen in de Ardennen te doorkruisen. U komt langs het landgoed Saint-Michel Furnace, waar u een bezoek kunt brengen aan het “IJzermuseum”, dat een rijke collectie gereedschappen herbergt die in die tijd in de metaalindustrie werden gebruikt. Er zijn ook twee comfortabele café’s/restaurants met regionale gerechten. Het “Museum van het Landelijk Leven” is een openluchtmuseum met een oppervlakte van 32 hectare. Enkele stevige beklimmingen scheiden u van Nassogne, dat een van de oudste plaatsen in de Ardennen is.

Vanuit Nassogne zijn de hoogteverschillen kleiner. De wandeling gaat deels door bossen, maar meestal door velden en heuvelachtige weiden. In de Masblettevallei bevinden we ons in een landbouwgebied voordat we in het mooie dorpje Awenne aankomen.

Dag 4

Awenne – Daverdisse (31 km; + 633 m)
Van Awenne, kom je snel bij Mirwart. Na Mirwart, steekt u de Marsau-vallei en de Haute-Lesse vallei bij Daverdisse over. De weg brengt u naar het boekendorp Redu. Elk jaar, tijdens het paasweekend, wordt er een “boekenfestival” georganiseerd dat duizenden mensen aantrekt. Na Redu slingert de weg zich door de Lessevallei, het is zeker een van de mooiste wegen in de Ardennen. Het klimt geleidelijk aan op naar Daverdisse, het laatste dorp voor vandaag.

Dag 5

Daverdisse – Bouillon (52,3 km; +979 m)
Deze dag is niet echt moeilijk omdat er maar één echte helling is aan het begin van Daverdisse. Bovendien opent het landschap zich weer en profiteert u van weidse uitzichten. Het eerste dorp dat u passeert is Porcheresse, een dorp dat samen met Daverdisse tot de Abdij van Stavelot behoorde. Na Opont heeft u ongeveer 20 kilometer relatieve vlakheid om het dorp Sensenruth te bereiken. Van daaruit heeft u straks in vogelvlucht zicht op Bouillon en zijn middeleeuwse kasteel. Er zijn nog enkele kilometers af te dalen naar het hart van de stad. Einde van het programma bij aankomst in Bouillon. Mogelijkheid om een extra nacht te blijven en de volgende ochtend te vertrekken.

Map

Praktische informatie

Onthaal : dag 1, in de late namiddag (het welkomstpunt zal worden bevestigd op het moment van de boeking)
Levering van het wandeldossier en terugreis naar Bouillon voor de chauffeur om de auto af te zetten (terugkeer per taxi – tel 2 uur).

Dispersie : Op de laatste dag aan het einde van het podium vindt u uw auto bij de finish in Bouillon. Mogelijkheid tot een extra nacht en een terugkeer in de ochtend na het ontbijt.

Toezicht: wandelen in vrijheid, zonder gids

Accommodatie: hotels ***/****, bed and breakfast ***/****, bed and breakfast ***

Toegang : met de auto (gratis parkeren voor de duur van het verblijf), met de trein (station Marloie) + de bus (TEC lijn 15)

Bagagetransport door de organisator is in de prijs van het verblijf inbegrepen.

Variant : het is mogelijk om deze route te combineren met de Transardennaise – Noordelijk deel voor een totaal van 266 km

Data

Het verblijf op de Transardennaise kan op uw gemak worden georganiseerd en vertrek is het hele jaar door mogelijk. Let op: van 1 oktober tot en met 31 december zal de route waarschijnlijk op sommige plaatsen afwijken vanwege het jachtseizoen. Je wordt altijd gewaarschuwd!

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen en het type kamer.

Tweepersoonskamer, Tweepersoonskamer of Driepersoonskamer Eenpersoonskamer
Met bagagevervoer Zonder bagagevervoer Met bagagevervoer Zonder bagagevervoer
4 nachten 680 € 990 €
5 nachten 840 € 1.240 €

 

De tocht bestaat uit 4 mountainbiketappes, maar je kunt ervoor kiezen om de tocht op te delen in 3, 4, 5 of 6 etappes, afhankelijk van de afstand die per dag moet worden afgelegd!

Prijzen zijn per persoon
Korting in geval van niet-overdracht terug naar het beginpunt door de organisator.

De prijs is inclusief :
 • halfpension in elke fase in een ***-hotel of ****.
 • Transport des bagages
 • Terugreis voor de chauffeur op de eerste dag (of aan het einde van de tour op verzoek)
 • Gratis parkeren bij aankomst
 • GPX-sporen van de wandeling
 • Complete map met informatiebrochures, bagagelabels, etc.
De prijs is exclusief :
 • De drankjes
 • Fietsverhuur
 • Picknicken
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • Alles wat niet wordt aangegeven in het gedeelte “Prijs inclusief”.

Vanaf

680,00 

 • Je reist met mountainbike
 • Niveau : Gemiddeld
 • Mogelijkheden : 4, 5 dagen

Hoogtepunten

 • De meest legendarische mountainbikeroute van België
 • Kwaliteitsaccommodatie
 • Bagagetransport

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk