De Freedom Trail met de mountainbike

Welkom bij“Le Chemin de la Liberté”, één van de grootste routes in de Ardennen voorgesteld door het Maison de la Randonnée – GTA Belgique. De weg naar de vrijheid is een uitnodiging om het verleden te herdenken in deze streek van Bastogne die in 1944-45 door de Duitsers omsingeld was en waar hevig gevochten werd. Deze 68 km lange rondwandeling voert u langs het Amerikaanse monument op de heuvel Mardasson door de gemeenten Bastogne, Vaux-Sur-Sûre, Sainte-Ode en Bertogne. Het verbindt verschillende gedenkplaatsen die zijn opgericht als eerbetoon aan de soldaten en burgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Op deze route, die toegankelijk is voor zowel voetgangers als mountainbikers, krijg je de kans om verschillende plaatsen te ontdekken in een regio die werd doorkruist door het Amerikaanse leger en in het bijzonder door het 3e leger van generaal Patton tijdens de Slag om de Ardennen.

Deze grote route maakt deel uit van de Europese Liberation Route, gecertificeerd als “Culturele Route van de Raad van Europa” en aangevuld met een aantal themaroutes. Liberation Europe is een internationaal herdenkingsnetwerk dat de belangrijkste regio’s van Europa verbindt die in 1943-1945 werden bevrijd van de nazi-bezetting. Dit netwerk van paden is ontwikkeld in samenwerking met wandelverenigingen en brengt geïdentificeerde routes door heel Europa samen in de voetsporen van de geallieerde strijdkrachten. Het strekt zich uit over bijna 10.000 kilometer.

Europ’Aventure biedt je deze wandel- of mountainbikevakantie – Vrij wandelen – 2 tot 3 dagen – Het hele jaar door toegankelijk, afhankelijk van beschikbaarheid

Programma

Dag 1

Bastogne

Ontvangst bij de accommodatie in de namiddag en overhandiging van het volledige dossier. Inclusief avondeten.

Dag 2

Bastenaken – Sainte-Ode (40,1 km; + 533 m)

De route van vandaag brengt je van het centrum van Bastogne, de plek van de Slag om de Ardennen, naar de stad Sainte-Ode. U passeert snel het Memorial van Mardasson (mogelijkheid om het Bastogne War Museum te bezoeken) en gaat in de richting van het dorp Neffe. Vervolgens verlaat u de weg om op bospaden uit te komen, alvorens bij Lutrebois weer op de weg uit te komen. U volgt de route van de Rijn-Maasroute door het natuurpark Anlierwoud van de Haute-Sûre. Aan het einde van de etappe verlaat je de bewegwijzerde route langs het natuurreservaat Orti en kom je aan in het dorp Tonny.

Dag 3

Sainte-Ode – Bastenaken (54,9 km; + 591 m)

U vertrekt op uw mountainbike vanuit de accommodatie en sluit aan op de bewegwijzerde route bij het Wachirock-domein. Je doorkruist het platteland rond Sainte-Ode en komt door enkele mooie dorpjes zoals Tronles en Flamisoul. Na het dorp Foy (km 26) doorkruis je het beroemde Bois Jacques en kun je stoppen bij het Bois de la Paix. De weg brengt u uiteindelijk terug naar de stad Bastogne en zijn beroemde “Mardasson”. Het verblijf eindigt wanneer u terugkeert naar uw auto. Mogelijkheid tot een extra nacht in Bastogne.

Map

Praktische informatie

Home : dag 1, in de late namiddag (het welkomstpunt wordt u bij de boeking bevestigd).

Verspreiding : Op de laatste dag aan het einde van de etappe brengt u uw auto op de fiets terug. Mogelijkheid tot een extra nacht en vertrek in de ochtend na het ontbijt.

Toezicht: mountainbiken zonder begeleiding. Het huren van een mountainbike is niet bij de prijs inbegrepen en er is geen technische ondersteuning tijdens het verblijf.

Accommodatie: logies met ontbijt en/of **/*** hotel

Bereikbaarheid: met de auto (gratis parkeren tijdens je verblijf) of met het openbaar vervoer (halte TEC – Houffalize)

Data

De tocht “Freedom Trail by Mountain Bike” kan worden georganiseerd wanneer het u uitkomt en het vertrek is het hele jaar door mogelijk. Let op: van 1 oktober tot en met 31 december zal de route waarschijnlijk op sommige plaatsen afwijken vanwege het jachtseizoen. Je wordt altijd gewaarschuwd!

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen en het gewenste type accommodatie.

Tweepersoonskamer, Tweepersoonskamer of Driepersoonskamer Eenpersoonskamer
Met bagagevervoer Zonder transport Met bagagevervoer Zonder transport
2 nachten 320,00 € 460,00 €
3 nachten 440,00 € 660,00 €

Prijzen zijn per persoon

De prijs is inclusief :
 • Verblijf op basis van halfpension in een *** hotel en ** of *** pension
 • Ontbijt en 3-gangendiner
 • Gratis parkeren bij de accommodatie voor de duur van het verblijf
 • GPX-sporen van fietstochten
 • Complete map met informatiefolders, bagagelabels,…
De prijs is exclusief :
 • De drankjes
 • Picknicken
 • Fietsverhuur
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • Alles wat niet wordt aangegeven in het gedeelte “Prijs inclusief”.

Vanaf

320,00 

 • Je reist met mountainbike
 • Niveau : Gemakkelijk
 • Mogelijkheden : 3, 4 dagen

Hoogtepunten

 • Een gloednieuw parcours ontworpen in 2023
 • Dompel u onder in het landschap van de Slag om de Ardennen
 • Het Bastogne War Museum

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk