Wandelen in de Middeleeuwse Elzas, van Turckheim naar Obernai

Van Turckheim naar Obernai, dit is de mooiste wandeling om te doen in de Elzas! Net als in de tijd van de landsheren wordt u ondergedompeld in een middeleeuwse sfeer terwijl u door de mooiste vestingstadjes (geplaveide straatjes vol bloemen), kerken en prestigieuze kastelen rijdt.

De paden slingeren zich tussen wijngaarden en kleine bergtoppen onder een bijna altijd aanwezige zon. Van het middeleeuwse dorp Turckheim tot het mooie stadje Obernai, bezoekt u de dorpen Niedermorschwihr, Ammerschwihr, Kaysersberg, Riquewihr Ribeauvillé, Ottrott, en beklimt u de hoogvlakte van de Mont Sainte-Odile.

U zult ook de kastelen van Hagueneck, Hohlandsburg, Haut-Kœnigsbourg, Saint-Ulrich (dat het dorp Ribeauvillé domineert), Ortenbourg ontdekken…

Dit verblijf in de Middeleeuwse Elzas is de ideale oplossing voor wandelaars die houden van Elzasser landschappen en kleine typische dorpjes: onberispelijk pad, kwaliteitsaccommodatie, bagagevervoer en informatie over de regio. Alles is zo gepland dat u het beste uit de regio en haar schoonheden kunt halen.

De Elzas Middeleeuwse Wandeling is een gratis wandeltocht – Duur van 8 dagen – Vertrek van begin maart tot eind november, afhankelijk van uw beschikbaarheid en mogelijkheden.

Programma

Dag 1

Turckheim

Aankomst en installatie in het hotel rond 18 uur. Een prachtig dorp gelegen aan de ingang van de Fechtvallei en niet alleen bekend om zijn rijke historische centrum en de kwaliteit van zijn wijnen, maar ook om zijn nachtwaker, die van mei tot oktober elke avond om 22.00 uur zijn ronde blijft doen. Gratis diner in het dorp.

Dag 2

Lus rond Turckheim

Prachtige luswandeling door een uitgestrekt kastanjebos, om op een steenworp afstand van Colmar het imposante middeleeuwse fort Hohlandsbourg te ontdekken, dat de vlakte van de Elzas domineert. U kunt het gerestaureerde kasteel en de middeleeuwse tuin bezoeken. Terug naar Turckheim.

15 km; M: +595m / D: -595m

Dag 3

Turckheim – Riquewihr

Langs wijngaardpaden bereiken we Niedermorschwihr en zijn kerk met zijn unieke en opmerkelijke gedraaide klokkentoren. Vervolgens gaat u naar het sublieme dorp Kaysersberg, dat geklasseerd is als een van de mooiste dorpen van Frankrijk, met zijn historische centrum en zijn keizerlijke kasteel dat de stad domineert. Om deze mooie dag in schoonheid af te sluiten, daalt u door de wijngaarden af naar de middeleeuwse stad Riquewihr.

15 Km; M : + 670 m / D : – 620m

Dag 4

Riquewihr- Thannenkirch

Etappe van Riquewihr naar Thannenkirch via Hunawihr en zijn versterkte kerk naar het middeleeuwse dorp Ribeauvillé. Vervolgens klimt u naar de ruïnes van het kasteel Saint-Ulrich dat uitkijkt over het dorp Ribeauvillé en de Elzasvlakte. Overnachting in Thannenkirch, een typisch Elzasser dorp gelegen onder het beroemde kasteel Haut-Koenigsbourg.

12 Km ; M : +615m / D : – 410 m

Dag 5

Thannenkirch- Chatenois

Klim naar het middeleeuwse kasteel van Haut-Kœnigsbourg dat in de 12e eeuw werd gebouwd. Wij raden u aan dit monument met een rijke geschiedenis te bezoeken, vanwaar u een adembenemend uitzicht heeft over de Elzas. We dalen af naar de vlakte en overnachten in Châtenois. Tijdens deze etappe heeft u ook de mogelijkheid om de apenberg te bezoeken en te genieten van een roofvogelshow in de volière van de adelaars (niet inbegrepen).

12,5 Km ; M : + 380 / D : – 660 m

Dag 6

Chatenois – Andlau

Beklimming van het kasteel Ortenburg (13e eeuwse ruïne). Heel mooi uitzicht op de vlakte. Afdaling naar de wijngaarden en doorkruising van het middeleeuwse stadje Dambach. Proeverij van Elzasser wijnen mogelijk bij een wijnboer in Bernardvillé. Geleidelijke afdaling door het bos naar Andlau.

19 Km ; M : + 660m / D : – 620 m

Dag 7

Andlau – Obernai

Ontdekking van de kastelen Ober Andlau en Landsberg. De heidense muur, een gigantische megalithische omheining die tot op de dag van vandaag zijn mysterie heeft behouden. Het klooster van Mont St. Odile. Afdaling via het Pelgrimspad naar het dorp Ottrott. Een vlakke route naar het mooie middeleeuwse stadje Obernai.

22 Km ; M : + 940 m / D : – 990m

Dag 8

Obernai

Einde van het verblijf na uw ontbijt.

Map

Praktische informatie

Welkom: Ontmoet elkaar de dag voor uw eerste wandeldag rond 18.00 uur in het hotel in Turckheim.

Dispersion : Het verblijf eindigt op D8 na het ontbijt in Obernai.

Toezicht: wandelen in vrijheid, zonder gids

Niveau: makkelijk tot gemiddeld. Geen bijzondere technische moeilijkheidsgraad, etappes van 4 tot maximaal 6 uur. Gewend zijn om op gevarieerd terrein te lopen en in goede fysieke conditie verkeren. De cursussen zijn goed gemarkeerd. De etappes zijn gemiddeld 15 tot 20 km per dag lang met een stijging van 300 tot 700 m.

Accommodatie: 2** en 3*** hotels. Halfpension (behalve D1). Als D2 op zondagavond is, is het restaurant gesloten en wordt er in B&B geserveerd. D1 is dan halfpension. Drankjes zijn op uw kosten.

Heenreis: Met de trein, station Colmar TGV. Aan het eind van uw verblijf kunt u met de trein terug vanaf station Obernai

Met de auto: Turckheim ligt aan de D11, in het hart van de Elzasser wijngaarden, op ongeveer 5 km van Colmar. Om uw auto te parkeren: De twee hotels waarmee wij voornamelijk samenwerken in Turckheim beschikken over een parkeerterrein. Parkeren kost €10/dag. Het is raadzaam vooraf te reserveren, aangezien het hotel de beschikbaarheid bij aankomst niet kan garanderen. Anders zijn er gratis openbare parkeerplaatsen in Turckheim. U moet er echter rekening mee houden dat ze tijdens het seizoen soms op bepaalde dagen gesloten zijn wegens evenementen, wat een probleem kan zijn als u uw voertuig de hele week van de rondreis ter plaatse laat. Let op: vrijdag is marktdag. Vraag zeker aan de hotelier of de auto niet in de weg staat!

Bagagetransport: Uw bagage wordt tussen elke etappe van de wandeling in de middeleeuwse Elzas vervoerd door een drager aan het eind van de ochtend of in de middag. Wij verzoeken u deze ’s morgens voor uw vertrek in de hal van elke accommodatie af te geven en slechts één stuk bagage van maximaal 15 kg mee te nemen, bij overschrijding waarvan de chauffeur kan weigeren de bagage te vervoeren. Wij nodigen u uit om een kleine rugzak mee te nemen om uw persoonlijke bezittingen voor de dag te dragen.

Data

Vertrekken is mogelijk van 1 maart tot 30 november, wanneer het u uitkomt en afhankelijk van de beschikbaarheid van accommodatie.

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen, het type kamer en het bagagevervoer.

 • Op basis van 1 – 5 deelnemers: € 925,00 (prijs per persoon – 2 of 3 personen per kamer)

Toeslag voor ÉÉN kamer: + € 295,00

Eenpersoonstoeslag: + € 125,00 toe te voegen aan de prijs van de eenpersoonskamer

De prijs is inclusief :
 • Overnachtingen op basis van halfpension (behalve D1)
 • Bagagetransport tussen elke wandeletappe (afhankelijk van de gekozen formule)
 • Toeristenbelasting
 • Terbeschikkingstelling van een reispakket (1 reisgids per geboekte kamer)
De prijs is exclusief :
 • Vervoer van uw huis naar de ontmoetingsplaats en de verspreiding
 • Diner op D1
 • Middagmaaltijden
 • Bezoeken (Haut-Koenigsbourg: 9€)
 • Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Verzekering
Informatie
 • Prijzen zijn per persoon
 • Toeristenbelasting is bij de prijs inbegrepen

Vanaf

925,00 

 • Je reist te voet
 • Niveau : Gemiddeld
 • Mogelijkheden : 8 dagen

Hoogtepunten

 • De mooiste wandeling in de Elzas
 • Bezoek de middeleeuwse dorpen Turckheim en Obernai
 • Bagagetransport

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk