La Transgaumaise

De Transgaumaise wandelroute is een prachtige 148 km lange luswandeling die je meeneemt door de Gaumestreek, ook wel bekend als “de kleine Provence van België” dankzij het zonnige microklimaat. Het neemt je mee op natuurpaden door enkele van de mooiste dorpjes in Belgisch Lotharingen, zoals Torgny. Je doorkruist Frankrijk en ontdekt enkele schatten van de regio, zoals de basiliek Notre-Dame d’Avioth, voordat je je onderdompelt in het hart van de Semoisvallei.

De tour begint in het hart van de Gaumestreek, in een klein dorpje in de buurt van Virton (België). Je wandelt in je eigen tempo en in volledige vrijheid over de 6 etappes van deze 148 km lange lus. Stop onderweg om de citadel van Montmédy, de kerk van Avioth of de Renaissance huizen in het dorp Marville te bezoeken. Geniet van een van de beste bieren ter wereld met kaas na je bezoek aan de Abdij van Orval.

De Transgaumaise wandelroute is een prachtige tocht voor liefhebbers van afwisseling: kaart, officieel boek (FR versie – editie 2022), kwaliteitsaccommodatie, bagagetransport en informatie over de regio. Alles is zo gepland dat u het beste uit de regio en haar schoonheden kunt halen.

Zelfbegeleide wandelingen – Duur varieert van 6 tot 8 dagen – Vertrek het hele jaar door.

 

Programma

Dag 1

Rabais
Ontvangst in Rabais (Virton) in de namiddag en levering van het volledige dossier. Je kunt ook een korte luswandeling plannen in de buurt van de Rabais vijvers. Als je met de trein komt, kan het hotel je komen ophalen. Inclusief avondeten.

Dag 2

Rabais – Torgny (27 km; + 510 m)
Deze eerste etappe is relatief lang (27 km – 6 uur lopen) en begint bij de vijvers van Rabais. Het neemt je mee door de historische dorpjes Ethe, Gomery, Saint-Remy, Grandcourt en Torgny(Een cuesta, een woord van Spaanse oorsprong dat “heuvel” betekent, is een heuvel waarvan de ene helling steiler is geworden door erosie en de andere een zacht glooiend plateau vormt). De tweede helft van de wandeling gaat voornamelijk door bebost gebied voordat we aankomen in het dorp Torgny, dat is uitgeroepen tot een van de “Mooiste Dorpen van Wallonië”.

Dag 3

Torgny – Montmédy (25 km; + 265 m)
Deze etappe duurt bijna even lang als de vorige, maar is minder veeleisend. De tour vindt bijna volledig plaats op Frans grondgebied. Na het oversteken van de vierde cuesta, de cuesta van Chiers, volg je de beek Othain naar Marville, waar je een aantal prachtige renaissancegebouwen kunt zien. Na een bezoek aan het interessante kerkhof van Marville net buiten het dorp, vervolg je je weg door de velden via Villécloye en Iré-les-Prés naar de stad Montmédy. De stad wordt gedomineerd door een indrukwekkend middeleeuws kasteel. Er is geen accommodatie in Montmédy. Een transfer terug naar Torgny is gepland voor de nacht.

Dag 4

Montmédy – Villers-devant-Orval (21 km; + 480 m)
Deze stap is veel gemakkelijker dan de vorige twee. Klim vanuit het centrum van Montmédy omhoog naar het kasteel. Afgezien van deze eerste klim zijn de hellingen van de etappe licht. Deze wandeling voert je door velden en bossen. Je ontdekt een aantal historische gebouwen, waaronder de mooiste op de hele route: de Basiliek van Notre Dame d’Avioth.

Dag 5

Villers-devant-Orval – Sainte-Cécile (20 km; + 360 m)
Dit is dan wel de kortste etappe (4u30), maar niet noodzakelijk de makkelijkste. Je doorkruist het Gaume plateau en steekt verschillende riviertjes over. Je moet ook voorbereid zijn op twee redelijk steile klimmen en één geleidelijke klim tijdens deze etappe. De dag begint met een bezoek aande Abdij van Orval, beroemd om zijn bier en kaas. Voor de rest van de etappe zijn er minder historische bezienswaardigheden, maar dat betekent niet dat je niet des te meer kunt genieten van de schoonheid van de velden en bossen.

Dag 6

Sainte-Cécile – Izel (21 km; + 190 m)
Deze dagexcursie vindt uitsluitend plaats in het hart van het prachtige Nationaal Park van de Semoisvallei en geeft je de kans om de kronkelende paden en rotsachtige hellingen te ontdekken. Na een paar kilometer kom je door het charmante dorpje Chassepierre, dat op de lijst van de mooiste dorpen van Wallonië staat. Je hebt de kans om te zwemmen in de Semois bij Florenville voordat je het einde van de etappe bereikt in het dorp Izel. Transfer aan het einde van de dag naar Lacuisine voor de nacht. Je kunt de etappe verkorten door direct bij Lacuisine te stoppen.

Dag 7

Izel – Rabais (25 km; + 310 m)
Deze vrij lange fase is helemaal niet moeilijk. De wandeling volgt eerst het zandpad van de oude spoorlijn langs de Semois naar Jamoigne, kruist vervolgens weiden en velden langs de oude Romeinse weg Reims-Trier en gaat uiteindelijk het grootste bos van de wandeling in. Deze droomwandeling door het bos wordt alleen onderbroken door een kort bezoek aan Meix-devant-Virton voordat u uw auto in Rabais vindt. Bravo u heeft 140 km afgelegd in 6 etappes. U kunt ervoor kiezen om aan het eind van de dag te vertrekken of om een extra nacht in de Gaume te relaxen voordat u weer op pad gaat!

Map

Praktische informatie

Onthaal : dag 1, in de late namiddag (het welkomstpunt zal worden bevestigd op het moment van de boeking)
Wandelrecord levering.

Dispersie : Op de laatste dag aan het einde van het podium loopt u terug naar uw auto. Mogelijkheid tot een extra nacht en vertrek in de ochtend na het ontbijt.

Toezicht: wandelen in vrijheid, zonder gids

Accommodatie : hotels **/***, bed and breakfast ** (het is mogelijk dat een transfer naar de accommodatie kan worden georganiseerd als er geen accommodatie is aan het einde van de etappe)

Bereikbaarheid: met de auto (gratis parkeren tijdens je verblijf) of met de trein (station Virton – gratis transfer naar het hotel)

Honden zijn tijdens deze vakantie niet toegestaan. Verschillende etablissementen aanvaarden geen honden (zelfs geen kleine en goed afgerichte…)

Data

Het verblijf op de Transgaumaise kan op uw gemak worden georganiseerd en vertrek is het hele jaar door mogelijk. Houd er rekening mee dat sommige etappes mogelijk moeten worden aangepast tijdens het jachtseizoen (01/10 tot 31/12). We laten het je altijd weten als je reis hierdoor wordt beïnvloed.

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen, het type kamer en het bagagevervoer.

Tweepersoonskamer, Tweepersoonskamer of Driepersoonskamer Eenpersoonskamer
Met bagagevervoer Zonder transport Met bagagevervoer Zonder transport
6 nachten 830,00 € 760,00 € 1280,00 € 1180,00 €
7 nachten 940,00 € 860,00 € 1480,00 € 1360,00 €

 

De Transgaumaise is een lus van 6 etappes, maar het is mogelijk om slechts een deel ervan te doen – in dit geval moet je dit aangeven in je aanvraag en zullen we een terugreis toevoegen aan je auto aan het einde van de laatste etappe.

Prijzen zijn per persoon

De prijs is inclusief :
 • Verblijf op basis van halfpension bij elke tussenstop in een *** of **** hotel of in een ** of *** bed & breakfast.
 • Bagagevervoer
 • Eventuele transfers van het einde van de etappe naar de accommodatie (tussen Montmédy en Torgny)
 • Gratis parkeren bij vertrek voor de duur van je verblijf
 • Een IGN-kaart van de route en het officiële boek (alleen FR-versie – editie 2022)
 • Een complete map met vouchers en labels voor je bagage
De prijs is exclusief :
 • De drankjes
 • Picknicken
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • Alles wat niet wordt aangegeven in het gedeelte “Prijs inclusief”.

Vanaf

760,00 

 • Je reist te voet
 • Niveau : Moeilijk
 • Mogelijkheden : 6, 7, 8 dagen

Hoogtepunten

 • Het zonnige microklimaat van de Gaume
 • Een bezoek aan de abdij van Orval en een bierdegustatie
 • Bagagetransport

 

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk