De Grande Traversée du Jura te voet

Deze wandeling begint op de Mont d’Or (1463 m). Een prachtig panorama van de Alpen dat uitnodigt tot bezinning… hier bent u in het Regionaal Natuurpark van de Haut-Jura. Van sparrenbossen tot groene valleien, de route ontwikkelt zich in dit beschermde gebied met een rijk natuurlijk erfgoed. In Mouthe, een dorp dat bekend staat om zijn strenge winters, komt u bij de bron van de rivier die zijn naam aan het departement heeft gegeven, de Doubs. Dan, Chapelle des Bois, zijn Combe en zijn twee meren, genesteld tussen het bos van Mont-Noir en de kliffen van Risoux. Laat u in Les Rousses het verhaal van het Massacre-bos vertellen voordat u er doorheen loopt en stel u de vogel voor die hier leeft, want als u door zijn territorium loopt, is de kans klein dat u hem tegenkomt. Het auerhoen dat nog steeds in onze bossen leeft… een discreet en emblematisch dier. Zijn aanwezigheid is het resultaat van een behouden natuurlijke omgeving, het erfgoed van een…

Programma

Dag 1

Ontvangst in het hotel*** in Jougne vanaf 17 uur.

Dag 2

Etappe naar het dorp Mouthe.
De
top van de Mont d’Or (1461m) en zijn prachtige graatlijn markeren het begin van deze dag. De GR komt dan via de prachtige alpenweiden van La Boissaude in de vallei van de Mouthe terecht.
Hoogteverschil: + 720 m, – 780 m Lengte: 23 km Tijd: 6H

Dag 3

Etappe naar het dorp Chapelle des Bois.
U
bereikt Chaux Neuve en zijn beroemde skischansen voordat u de Mont Noir beklimt, die u naar het pittoreske dorpje Chapelle des Bois brengt.
Hoogteverschil: + 400 m, – 250 m Lengte: 21 km Tijd: 5 u

Dag 4

Etappe naar het grensdorp La Cure.
Het
discrete Lac des Mortes en vervolgens het bos van Risoux met zijn majestueuze sparren. Lange, rustige paden naar het dorpscentrum van Les Rousses. Een korte verbinding via de oude Koninklijke weg, nu alleen voorbehouden aan de plaatselijke bewoners, naar het Frans-Zwitserse gehucht La Cure.
Hoogteverschil: + 600 m, – 540 m Lengte: 23 km Tijd: 5 u 30

Dag 5

Etappe naar het gehucht Manon.
We
bereiken snel de hoogten van het Massacrebos voor een blik op het Dappes uitzichtpunt. De Combe à la chèvre wordt ongetwijfeld een van de meest representatieve plaatsen van de Hautes-Combes, die hier begint…
Hoogteverschil: + 460 m, – 460 m Lengte: 20 km Tijd: 4 u 45

Dag 6

Etappe naar het dorpsstation van Lélex.
De
dag begint met een opstapje naar de schitterende combe d’altitude des Platières en zijn panoramisch uitzicht op de hoge keten van de Monts Jura. Na het dorp Les Moussières voegt de route zich bij La Pesse via de Grande Molune.
Hoogteverschil: + 790 m, – 1055 m Lengte: 25 km Tijd: 6 u 30

Dag 7

Einde na het ontbijt

De indicatieve tijden zijn berekend voor een tempo van 350 meter stijgen per uur, 500 meter dalen per uur en 4 km per uur op het vlakke.

Het kan voorkomen dat wij de aangegeven route moeten wijzigen: hetzij op het niveau van de organisatie (probleem van beschikbaarheid van accommodatie, wijziging van de toestand van het terrein, enz…). U wordt altijd op de hoogte gebracht van deze wijzigingen op het moment van de reservering.

Map

Praktische informatie

Pick-up: Op de dag van je keuze vanaf 16.00 uur bij het hotel in Jougne (25370).

Parkeren: gratis openbare parkeerplaats naast het hotel

Ontslag: Dag 7 na het ontbijt. Als je met de auto bent aangekomen, is er een retourtransfer beschikbaar (zie optie). Als u met de trein komt, zie hieronder voor het TGV-station van Bellegarde sur Valserine

Wandelrugzak: Deze bestaat uit een FFRP topogids die de route in detail beschrijft, en een papieren routeboekje met details van elke etappe en avondaccommodatie, evenals eventuele alternatieven, en bagagelabels. De topogids en het routeboek worden u ongeveer 3 weken voor uw wandeling per post toegestuurd. Bij aankomst in deeerste accommodatie krijgt u bagagelabels.

Accommodatie: 2 niveaus van accommodatie op deze tour. Op de comfort versie zijn de handdoeken niet voorzien voor 1 avond. In de comfort + versie worden elke avond handdoeken verstrekt. De contactgegevens van de accommodatie krijgt u bij uw reispakket

Maaltijden: Halfpension: diner, overnachting en ontbijt. Optie van 5 picknicks: + €60 / pers. (te reserveren bij registratie). Als u niet hebt gekozen voor de picknickoptie, kunt u altijd direct bij de etappe een picknick bestellen (door deze de dag tevoren te bestellen voor de volgende ochtend en ter plaatse te betalen). Ons routeboekje toont u van dag tot dag de mogelijkheden voor versnaperingen of eten langs uw route.

Bagage: Bagage die per voertuig wordt vervoerd. Wij vragen u slechts één stuk bagage per persoon mee te nemen, dat niet te omvangrijk is en niet meer dan 13 kg weegt. Je draagt alleen een tas met je spullen voor die dag.

Honden: Honden zijn niet toegestaan op deze reis

Data

Vertrek mogelijk van 15 mei tot 30 september. Er zijn slechts enkele plaatsen beschikbaar voor Hemelvaart en Pinksteren.

Prijzen

Hieronder staan de prijzen voor het seizoen 2024.

Comfort versie

Indien 2 of 3 pers. 830 € /pers.
Als 4 personen. en + €750 /pers.

Comfort + uitvoering

Indien 2 of 3 pers. 875 € /pers.
Als 4 personen. en + 790 € /pers.

Opties te boeken bij de registratie
 • Eenpersoonskamer tijdens de wandeling : + 145 € /pers. voor 6 nachten in de Comfort + versie
 • Transfer heen en terug naar Jougne: €172 per rit
 • Transfer terug naar station Bellegarde: Neem contact met ons op
 • Voor transfers geldt een toeslag van 30% op feestdagen, zondagen en na 19.00 uur.
De prijs omvat
 • De organisatie van de wandeling
 • 6 halfpension maaltijden + toeristenbelasting
 • Bagagevervoer op het podium
 • De FFRP GTJ voetgangersgids (1 per inschrijving)
 • Een wandelboekje
 • De GPS track
De prijs is exclusief
 • Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Lunch (als u niet voor de picknick optie kiest)
 • De return shuttle of stationsshuttles

Vanaf

750,00 

 • Je reist te voet
 • Niveau : Gemiddeld
 • Mogelijkheden : 7 dagen

Hoogtepunten

 • Prachtig panoramisch uitzicht op de Alpen
 • De prachtige alpenweiden van La Boissaude
 • Bagagetransport

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk