De Opaalkust – Van Calais naar Etaples

Als u de Opaalkust volgt, ontdekt u een route met meerdere en soms verrassende gezichten, een mengeling van grote fijne zandstranden en krijtachtige kliffen. Onderweg komt u langs plaatsen als Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez waar de wildernis zijn rechten heeft behouden, en langs pittoreske en gastvrije vissersdorpjes. Aarzel niet om deze streek, die helaas te weinig bekend is, te komen ontdekken.

La Côte d’Opale – De Calais à Etaples is de ideale oplossing voor wandelaars die houden van kustlandschappen en mooie uitzichten op zee: onberispelijk pad, kwaliteitsaccommodatie, bagagetransport en informatie over de streek. Alles is zo gepland dat u het beste uit de regio en haar schoonheden kunt halen.

Gratis wandeltocht – Duur van 6 dagen – Vertrek van half maart tot eind oktober, afhankelijk van beschikbaarheid en mogelijkheden.

Programma

Dag 1

Calais
Aankomst in Calais. Overnachting op basis van halfpension. LET OP, sommige accommodaties gaan pas om 17.00 uur open (belangrijk als je met de trein komt om je bagage op te halen).

Dag 2

Calais – Escalles (16 km)

Van Calais, richting “la plage – Corniche de la Côte d’Opale”, dan aankomst in Sangatte. De duinen van Sangatte zijn zeer bijzondere duinen die zich in het verlengde van de klif van Blanc Nez bevinden. Aan de rand van Sangatte: de voormalige scheepswerf Trans-Manche. Daarna volgt u het douanepad naar Escalles.

Dag 3

Escalles – Ambleteuse (22 km)

De GR du Littoral gaat verder naar rechts langs het Douaniers pad naar het Cap Blanc Nez monument (een in het krijt uitgehakte klif 130 meter boven de zee). Afhankelijk van het weer, kun je Engeland zien. We passeren de Cran d’Escalles, vervolgens het gehucht Strouanne en dalen dan af naar het strand. Dan komt u aan in Wissant. Vervolg van de wandeling afwisselend kliffen en stranden tot Cap Gris Nez. Vervolgens doorkruisen we Audresselles, een klein vissersdorpje, alvorens Ambleteuse te bereiken.

Dag 4

Ambleteuse – Boulogne (14km)

Nog steeds langs de zee, doorkruist u Wimereux (zomerbadplaats), dan passeert u de Pointe de la Crèche (uitzonderlijk uitzicht). Pas op, de Gr ligt op de rand van een klif en u kunt de schade zien die door erosie en stormen is veroorzaakt. Maar als je niet van het pad afwijkt, is het goed begaanbaar. Vervolgens bereikt u Boulogne (een grote ambachtelijke en industriële vissershaven). Het is interessant om naar de Haute Ville te gaan om het oude Boulogne te ontdekken: vestingmuren, oude huizen, kasteelmuseum….

Dag 5

Boulogne – Hardelot (17 km)

Het verlaten van Boulogne gebeurt in een sfeer van haven, visindustrie, ambachtelijk leven. Vervolgens gaan we naar Equihen Plage (de kegels in de lucht: typische visserswoningen tot het begin van de 20e eeuw). De GR doorkruist vervolgens het Massif d’Ecault (duinen waar wilgen, populieren, biezen en riet groeien), en volgt dan de SENTIER NATURE om Hardelot te bereiken.

Dag 6

Hardelot – Etaples (20 km)

Profiterend van de badrage, creëerde Sir John Wintley in 1905 Hardelot, een badplaats die bos en zee combineerde, op een oppervlakte van 400 hectare. Lang zandstrand. Kijk met de getijden of het mogelijk is om het strand te volgen, dit tot Ste Cécile Plage. Einde van het verblijf bij aankomst in Etaples. Mogelijkheid voor een extra nacht in Etaples of Camiers (7 km voor Etaples), neem contact met ons op.

Map

Praktische informatie

Home : Je wordt opgewacht bij de eerste accommodatie, de dag voor de eerste wandeldag. Voor degenen die met de auto komen, er is gratis parkeergelegenheid in de stad Calais! Controleer voordat je je auto achterlaat of deze niet in beslag wordt genomen na een feestje waarbij de plek bezet is. Je kunt je auto ook achterlaten in Etaples (aan het eind van je verblijf) op de parkeerplaats Capitainerie bij de haven (gratis). Neem vervolgens de trein of een taxi naar Calais.

Verspreiding: Uw verblijf eindigt op de laatste dag van uw rondreis.

Toezicht: wandelen in vrijheid, zonder gids

Niveau: Gemiddeld. Geen bijzondere moeilijkheid. Wees voorzichtig op de paden boven de kliffen.

Accommodatie: ** en *** hotels

Bereikbaarheid: Houd er rekening mee dat er twee stations zijn in CALAIS: Calais Frethun (ver van de stad) en Calais Ville (in het centrum). Kies het laatste station (1,5 km van het hotel).

Met de auto Snelweg A16, met directe aansluiting op het Noord-Europese snelwegennet: Calais-Brussel 2 uur. Ga terug naar je voertuig in Calais (parkeergelegenheid beschikbaar in de stad Calais). Controleer voordat je je auto achterlaat of deze niet in beslag wordt genomen na een feest waarbij de plaats bezet is). Je kunt je auto ook achterlaten in Etaples (aan het einde van je verblijf) op de parkeerplaats Capitainerie bij de haven (gratis). Neem dan de trein of taxi naar Calais.

Catering: Het ontbijt is traditioneel (soms buffet) en wordt rond 8.00 uur geserveerd. Het diner wordt gewoonlijk vanaf 19.30 uur geserveerd en is meestal het menu van de dag (geen keuze menu in de meeste accommodaties).

Bagagetransport: Uw bagage wordt aan het eind van de ochtend of in de namiddag tussen elke etappe door een bagagedrager vervoerd. Wij verzoeken u deze ’s morgens voor uw vertrek in de hal van elke accommodatie af te geven en slechts één stuk bagage mee te nemen met een maximumgewicht van 13 kg, bij overschrijding waarvan de chauffeur kan weigeren de bagage te vervoeren. Wij nodigen u uit om een kleine rugzak mee te nemen om uw persoonlijke bezittingen voor de dag te dragen.

Data

Vertrekken is mogelijk tussen 15 maart en 31 oktober, wanneer het u uitkomt en afhankelijk van de beschikbaarheid van accommodatie. Het is niet mogelijk om op vrijdagavond ter plaatse te komen! (Omdat het onmogelijk is om op zaterdag in Escalles te overnachten).

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen, het type kamer en het bagagevervoer.

 • Op basis van 1-3 deelnemers: € 890,00 per persoon (2 of 3 personen per kamer)
 • Op basis van 4-5 deelnemers: €840,00 per persoon (2 of 3 personen per kamer)

CHAMBRE SINGE toeslag: + € 330,00

Eenpersoonstoeslag: + €160,00 toe te voegen aan de prijs van de eenpersoonskamer

De prijs is inclusief :
 • 5 nachten met halfpension
 • Bagagetransport tussen elke etappe van de wandeling
 • Verstrekking van een reisgids (1 reisgids per geboekte kamer)
 • Toeristenbelasting
De prijs is exclusief :
 • Laatste overnachting in Etaples of Camiers
 • Picknick lunch
 • Verzekering
 • Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Transfer terug om je auto op te halen
 • Taxi’s om bepaalde etappes in te korten
Informatie
 • Prijzen zijn per persoon
 • de toeristenbelasting is in de prijs inbegrepen

Vanaf

840,00 

 • Je reist te voet
 • Niveau : Gemiddeld
 • Mogelijkheden : 6, 7 dagen

Hoogtepunten

 • De sites Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez
 • Pittoreske en gezellige vissersdorpjes
 • Bagagetransport

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk