De Transardennaise op de fiets

De Transardennaise is een van de grootste klassieke wandelingen in België en met de fiets is het zeker de beste manier om de schoonheden van de Ardennen in een paar dagen te ontdekken. Vanuit La Roche-en-Ardenne bereikt u Bouillon langs de kleine landweggetjes met de fiets door de dorpen Saint-Hubert, Nassogne en Daverdisse.

De Transardennaise fietsroute is verdeeld in 3 of 4 etappes voor een totaal van 164 km in totale vrijheid! U ontdekt de charmes van het grote bos van Saint-Hubert en geniet van de mooiste panorama’s zoals dat van het “Graf van de Reus” bij Bouillon.

De Transardennaise is de ideale oplossing voor alle soorten fietsers: ongemarkeerde route (GPX-tracks meegeleverd), kwaliteitsaccommodatie, bagagevervoer en informatie over de regio. Alles is zo gepland dat u het beste uit de regio en haar schoonheden kunt halen.

Fietstocht in vrijheid – Variabele duur van 3 tot 5 dagen – Vertrek het hele jaar door, afhankelijk van uw beschikbaarheid en uw mogelijkheden.

Programma

Dag 1

La Roche-en-Ardenne
Welkom in La Roche-en-Ardenne in de namiddag en overhandiging van het volledige dossier. Mogelijkheid om het dorp La Roche te bezoeken, gelegen aan de meander van de Ourthe. De stad ligt op 220 m boven de zeespiegel en is omgeven door beboste heuvels. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de ruïnes van een middeleeuws kasteel, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft op de stad en de omgeving. Bagage en fiets afgeven in La Roche-en-Ardenne. Transfer van de voertuigen naar Bouillon (vertrek uit La Roche-en-Ardenne rond 16 uur, transfertijd: ongeveer 2 uur). Inclusief avondeten.

Dag 2

La Roche-en-Ardenne – Saint-Hubert (45 km; +740 m)
Je begint de dag met een steile klim uit de La Roche vallei. Dan kruist de weg een zacht glooiend landschap naar Hives. Je komt aan in Cens, ooit een welvarend dorp, maar vandaag de dag zijn er slechts een twintigtal huizen bewoond. De weg is dan onbedekt en u heeft een prachtig uitzicht over brede beboste heuvels. In Wyompont, steek je de Ourthe over.

Vervolgens gaat de route door het dorp Lavacherie waar u nog vele typische Ardense huizen kunt bewonderen. In het bos van Freyr ontdekt u een prachtig beschermd natuurgebied. In de buurt van Vesqueville begint de afdaling naar Saint-Hubert, de Europese hoofdstad van de natuur en de jacht.

Dag 3

Saint-Hubert – Daverdisse (54 km ; +1050 m)
Deze dag laat u toe om enkele van de mooiste loof- en naaldbossen in de Ardennen te doorkruisen. U komt langs het landgoed Saint-Michel Furnace, waar u een bezoek kunt brengen aan het “IJzermuseum”, dat een rijke collectie gereedschappen herbergt die in die tijd in de metaalindustrie werden gebruikt. Er is ook een gezellig café met regionale gerechten. Het “Museum van het Landelijk Leven” is een openluchtmuseum met een oppervlakte van 32 hectare. Een paar stevige klimmen scheiden je van Nassogne, een van de oudste dorpjes in de Ardennen.

Vanuit Nassogne zijn de hoogteverschillen kleiner. De wandeling gaat deels door bossen, maar meestal door velden en heuvelachtige weiden. In de Masblettevallei bevinden we ons in een landbouwgebied. Na Mirwart, steekt u de Marsau-vallei en de Haute-Lesse vallei bij Daverdisse over. De weg brengt u naar het boekendorp Redu. Elk jaar, tijdens het paasweekend, wordt er een “boekenfestival” georganiseerd dat duizenden mensen aantrekt. Na Redu slingert de weg zich door de Lessevallei, het is zeker een van de mooiste wegen in de Ardennen. Het klimt geleidelijk aan op naar Daverdisse, het laatste dorp voor vandaag.

Dag 4

Daverdisse – Bouillon (64 km; + 920 m)
Deze dag is niet echt moeilijk omdat er maar een paar hellingen zijn, de enige echte helling is bij de start in Daverdisse. Bovendien opent het landschap zich weer en profiteert u van weidse uitzichten. Het eerste dorp dat u passeert is Porcheresse, een dorp dat samen met Daverdisse tot de Abdij van Stavelot behoorde. Na Opont heeft u ongeveer twintig kilometer afdaling om het dorp Vresse-Sur-Semois te bereiken.

Vervolgens steekt u de Semois over en klimt u naar Rochehaut om het prachtige uitzichtpunt op het “Graf van de Reus” te zien. U bereikt dan Mogimont, dan Sensenruth met zijn enorme Sint-Lambertuskerk. Dan rijd je verder naar het zuiden. U sluit de route af met een mooie afdaling naar Bouillon, de oudste hoofdstad van het hertogdom. Door zijn unieke ligging is het altijd een grensstad geweest, het middeleeuwse kasteel domineert de stad. Het Hertogelijk Museum herbergt een interessante sectie over de geschiedenis van de kruistochten. Bravo, je hebt 164 km afgelegd in 3 etappes. Mogelijkheid om de stad en het kasteel te bezoeken. U kunt ervoor kiezen om in de late namiddag terug te keren of te ontspannen voor een extra nacht in Bouillon!

Map

Praktische informatie

Onthaal : dag 1, in de late namiddag (het welkomstpunt zal worden bevestigd op het moment van de boeking)
Levering van het wandeldossier en terugreis naar Bouillon voor de chauffeur om de auto af te zetten (terugkeer per taxi – tel 2 uur).

Dispersie : Op de laatste dag aan het einde van het podium vindt u uw auto bij de finish in Bouillon. Mogelijkheid tot een extra nacht en een terugkeer in de ochtend na het ontbijt.

Begeleiding: gratis fietstocht, zonder gids.

Accommodatie: hotels ***/****, bed and breakfast ***/****, bed and breakfast ***

Toegang : met de auto (gratis parkeren voor de duur van het verblijf), met de trein (station Marloie) + de bus (TEC lijn 15)

Data

Het verblijf op de Transardennaise kan op uw gemak worden georganiseerd en vertrek is het hele jaar door mogelijk. Let op: van 1 oktober tot en met 31 december zal de route waarschijnlijk op sommige plaatsen afwijken vanwege het jachtseizoen. Je wordt altijd gewaarschuwd!

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen en het type kamer.

Tweepersoonskamer, Tweepersoonskamer of Driepersoonskamer Eenpersoonskamer
Met bagagevervoer Zonder bagagevervoer Met bagagevervoer Zonder bagagevervoer
3 nachten 540 € 840 €
4 nachten 690 € 1.070 €

 

De tocht bestaat uit 3 fietsetappes, maar je kunt ervoor kiezen om de route op te delen in 4, 5 of 6 etappes, afhankelijk van de dagelijkse afstand die je wilt afleggen!

Prijzen zijn per persoon
Korting in geval van niet-overdracht terug naar het beginpunt door de organisator.

De prijs is inclusief :
 • Verblijf op basis van halfpension op elke etappe in een *** hotel of ****
 • Transport des bagages
 • Terugreis voor de chauffeur op de eerste dag (of aan het einde van de tour op verzoek)
 • Gratis parkeren bij aankomst
 • GPX-sporen van de wandeling
 • Complete map met informatiebrochures, bagagelabels, etc.
De prijs is exclusief :
 • De drankjes
 • Fietsverhuur
 • Picknicken
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • Alles wat niet wordt aangegeven in het gedeelte “Prijs inclusief”.

Vanaf

540,00 

 • Je reist met fiets
 • Niveau : Gemiddeld
 • Mogelijkheden : 4, 5 dagen

Hoogtepunten

 • Een volledige doorsteek van de Ardennen en zijn landschappen per racefiets
 • Bagagetransport van accommodatie naar accommodatie
 • Kwaliteitsaccommodatie

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk