Transgaumaise met de fiets

De Transgaumaise fietstocht is een prachtige lus van 173 km die je meeneemt door de Gaumestreek, ook wel de “Kleine Provence van België” genoemd dankzij het zonnige microklimaat. Het neemt je mee op natuurpaden door enkele van de mooiste dorpjes in Belgisch Lotharingen, zoals Torgny. Je komt ook door Frankrijk en ontdekt enkele schatten van de regio, zoals de basiliek Notre-Dame d’Avioth.

Maak een tocht door de Gaume via de binnenwegen en geniet van de warmte van de streek tijdens een rondwandeling die begint en eindigt in Latour (Virton). Deze 3 etappes geven je de kans om de krekels te horen, de zon onder te zien gaan boven de wijnranken en de ronde dakpannen van de typische dorpjes van Zuid-België te bewonderen. Ontdek onderweg ook de citadel van Montmédy, de kerk van Avioth, de abdij van Orval of de renaissancehuizen van het dorp Marville.

De Transgaumaise fietsroute is een prachtige manier om er even tussenuit te gaan, met GPX-tracks, kwaliteitsaccommodatie, bagagetransport, een gidsenapplicatie en informatie over de regio. Alles is zo gepland dat u het beste uit de regio en haar schoonheden kunt halen.

Zelf begeleide fietstocht – Duur variabel van 3 tot 4 dagen – Vertrek het hele jaar door.

Programma

Dag 1

Rabais
In de namiddag word je verwelkomd in Latour (Virton) en krijg je je volledige dossier. Inclusief avondeten.

Dag 2

Latour (Virton) – Villers-devant-Orval (57 km; +638 m)
Voor deze eerste etappe verlaat u het hotel na het ontbijt in de richting van één van de mooiste dorpen van Wallonië: Torgny, dat u op km 25 bereikt. Wees voorzichtig, het begin van het podium is relatief heuvelachtig. Vervolgens steekt u de Franse grens over naar Montmédy, een stad die over het hoofd wordt gezien door een middeleeuws kasteel. De dag gaat verder met een rit naar het dorp Avioth en zijn prachtige Notre Dame basiliek, en eindigt met een proeverij van een van de beste bieren in België inde Abdij van Orval.

Dag 3

Villers-devant-Orval – Lacuisine (65 km; + 767 m)
Deze etappe is de langste, maar het is echt prachtig. U verlaat Orval om de grens over te steken en blijft de eerste 15 kilometer in Frankrijk. Terug in België voert de weg u door een reeks prachtige dorpen: Florenville, Chassepierre, Sainte-Cécile, Herbeumont,… Daarna keer je terug door het grote bos van Chiny om je avondstop in Lacuisine te bereiken.

Dag 4

Lacuisine – Latour (Virton) (51 km; +402 m)
Deze laatste etappe is niet de langste, maar omvat wel een vrij steile klim aan de uitgang van Meix-devant-Virton tussen km 35 en km 45. Eerst verlaat je Lacuisine en ga je richting Rossignol, waarbij je op het hoogplateau van de Gaume blijft voordat je zuidwaarts het natuurpark van de Gaume inrijdt. Als u Virton nadert, vertakt u zich om bij uw auto te komen aan het einde van de route. Goed gedaan, je hebt een lus van 173 km gefietst. Je kunt een extra nacht boeken aan het einde van je verblijf voordat je vertrekt.

Map

Praktische informatie

Onthaal : dag 1, in de late namiddag (het welkomstpunt zal worden bevestigd op het moment van de boeking)
Wandelrecord levering.

Verspreiding : Op de laatste dag aan het einde van de etappe brengt u uw auto op de fiets terug. Mogelijkheid tot een extra nacht en vertrek in de ochtend na het ontbijt.

Toezicht: wandelen in vrijheid, zonder gids

Accommodatie: hotels **/***, bed and breakfast **

Toegang : met de auto (gratis parkeren voor de duur van het verblijf)

Data

Het verblijf op de Transgaumaise kan op uw gemak worden georganiseerd en vertrek is het hele jaar door mogelijk.

Prijzen

Hieronder vind je de lijst met prijzen per persoon voor 2024. De prijs is vooral afhankelijk van het aantal gewenste overnachtingen en het type kamer.

Tweepersoonskamer, Tweepersoonskamer of Driepersoonskamer Eenpersoonskamer
Met bagagevervoer Zonder transport Met bagagevervoer Zonder transport
3 nachten 420,00 € 640,00 €
4 nachten 540,00 € 800,00 €

Prijzen zijn per persoon

We stellen de Transgaumaise voor als een lus van 3 etappes van +/- 55 km. Als je wilt, is het mogelijk om de route in 2 etappes van +/- 85 km te plannen. In dit geval moet u dit aangeven in uw sollicitatie.

De prijs is inclusief :
 • Verblijf op basis van halfpension bij elke tussenstop in een *** of **** hotel of in een ** of *** bed & breakfast.
 • Bagagevervoer
 • Gratis parkeren bij de start
 • GPX-tracks van de route
 • De complete map met het roadbook en de bagagelabels
De prijs is exclusief :
 • De drankjes
 • Picknicken
 • Fietsverhuur
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • Alles wat niet wordt aangegeven in het gedeelte “Prijs inclusief”.

Vanaf

420,00 

 • Je reist met fiets
 • Niveau : Gemakkelijk
 • Mogelijkheden : 3, 4, 5 dagen

Hoogtepunten

 • Een route in lus
 • Bezoek aan de abdij van Orval en bierdegustatie
 • Bagagetransport

In beeld

Misschien vindt u onze andere routes ook leuk