kaart van de Transardennaise

Alles wat u moet weten om uw trektocht in de Ardennen voor te bereiden

Uw bagage klaarmaken voor een trektocht

Met Europ’Aventure hebt u de mogelijkheid om te wandelen zonder dat u uw spullen op uw rug hoeft te dragen. Wij zorgen voor het vervoer van uw belangrijkste bagage, zodat u kunt genieten van uw ervaring tijdens uw wandeldag.

Bagagetransport wordt direct door de accommodatie of door vertrouwde lokale partners verzorgd. Ze worden veilig in bewaring gegeven bij uw accommodatie van aankomst. Om hun vervoer te vergemakkelijken, dringen wij erop aan een koffer of tas te kiezen die gemakkelijk te hanteren is (slechts één hoofdbagage per persoon) en waarvan het maximumgewicht niet meer dan 15 kg mag bedragen.

Wat moet je inpakken voor je georganiseerde reis?

Wat in te pakken - Alles wat u moet weten om uw reis naar de Ardennen voor te bereiden
@PWillems
  • Waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Neem schoenen met goede enkelsteun om verstuikingen te voorkomen! En vooral, wen u aan uw wandelschoenen voor u aan de oversteek van de Ardennen begint.
  • Wandelsokken die pijnlijke voeten en blaren voorkomen.
  • Een waterdichte en winddichte jas
  • Ademende kleding (lichte stof). Het is raadzaam verschillende lagen te dragen in plaats van één dik kledingstuk, zodat u uw kleding in de loop van de dag gemakkelijker aan de temperatuur kunt aanpassen
  • Zonnebril, pet en zonnebrandcrème in de zomer
  • Wandelstokken indien nodig
  • Je kalebas
  • Een zakmes voor de picknick
  • Toiletpapier, tissues
  • Plastic zak om uw afval in te doen
  • Een kompas of uw telefoon (GPX tracks)
  • Een kaart
  • Een kleine eerste hulpkit
  • Uw camera (of telefoon) om uw ervaring met ons te delen!
Advies van Europ’Aventure
Voor de wandeldagen raden wij u aan een goede rugzak (+/- 15 liter) mee te nemen om gemakkelijk uw waterfles, uw picknick en de nodige zaken voor overdag (regenkleding, zonnecrème, …) mee te nemen. Aangezien het weer in België erg wisselvallig is, kies je best voor een rugzak met een regenhoes om je spullen te beschermen in geval van regen.

Accommodatie langs onze wandelpaden

Door te kiezen voor Europ’Aventure heeft u gekozen voor een verblijf in de authentieke Ardennen. Al onze accommodaties zijn al vele jaren kwaliteitspartners. Op sommige avonden verblijft u in *** of **** hotels, waarvan sommige een gastronomisch restaurant hebben. Sommige hebben zelfs een zwembad of een wellnessruimte. Op andere avonden verblijft u in 3 épis-pensions waar de nadruk ligt op een persoonlijk onthaal. Hoe dan ook, u zult een unieke en afwisselende ervaring beleven.

Voorgevel van de gastenkamer "A la Pier'rare". Alles wat u moet weten om uw trektocht in de Ardennen voor te bereiden
@JFL

A la Pier’rare – Bed and Breakfast

Op de paden van de Transfamenne ontvangt Marie-Louise u hartelijk in haar typische Ardense huis dat u onderdompelt in de sfeer van weleer. Marie-Louise, gelegen in een zeer rustige landelijke omgeving, is nog steeds actief betrokken bij haar prachtige bloementuin, moestuin en boomgaard. Mis niet de gelegenheid om de heerlijke gerechten te proeven die gemaakt zijn van lokale producten en van de fokkerij die 200 m verderop ligt.

De Moulin de Daverdisse, een 4-sterren hotel, in zijn groene omgeving. - Alles wat u moet weten om uw trektocht in de Ardennen voor te bereiden
De molen van Daverdisse – ©JFL

Le Moulin de Daverdisse – Hotel

Genesteld in het hart van de Ardense bossen, ontvangt de Moulin de Daverdisse een groot aantal van onze wandelaars op de Transardennaise (te voet, per fiets of mountainbike) en de wandeling tussen Lesse en Semois. De Moulin de Daverdisse, die binnenkort zijn 100-jarig bestaan viert, heet u van harte welkom in hun accommodatie.
Achter de mooie gevel gaat een comfortabel en romantisch interieur schuil, de lichte en ruime kamers van het hotel bieden al het comfort van een 4-sterren hotel. Laten we ook de glimlach en het goede humeur van de eigenaars van de accommodatie niet vergeten, die zorg dragen voor het comfort van hun klant en een ongelooflijk verblijf.

Tenzij anders aangegeven, wordt u altijd ontvangen op basis van halfpension (ontbijt en avondeten), zodat u optimaal kunt genieten van de hotels en uw avonden om te ontspannen en tot rust te komen.

Het klimaat in de Ardennen

Het Transardennaise bord op een paal midden in de besneeuwde velden. - Alles wat u moet weten om uw trektocht in de Ardennen voor te bereiden
Klimaat – ©JFL

Europ’Aventure is al meer dan 35 jaar de specialist in wandelvakanties in de Ardennen. Wij bieden het hele jaar door ononderbroken afvaarten aan. Daarom is het belangrijk het klimaat en de beperkingen ervan te kennen alvorens een verblijf te kiezen. Elk seizoen biedt andere voordelen: milde temperaturen in de zomer, prachtige kleuren en het geluid van de herten in de herfst, de mogelijkheid om te wandelen in de sneeuw en eenzaamheid in de winter, de natuur in volle bloei in de lente…

De Belgische Ardennen zijn eigenlijk een laaggebergte. In vergelijking met de rest van België zijn de Ardennen over het algemeen veel natter. Door de vele hoogteverschillen in de streek van La Roche blijven er soms wolken hangen tussen de heuvels, waardoor sommige paden modderig worden. Deze regio heeft relatief hete en vochtige zomers, koude winters met vorst en sneeuw en regenachtige herfsten.

Er zijn echter duidelijke verschillen tussen het noorden en het zuiden van de Ardennen. De Hautes-Fagnes, in het noorden, liggen op grotere hoogte en hebben overvloedige neerslag en frequente mist met een gemiddelde jaartemperatuur van 7°C. Verder naar het zuiden heeft de Gaumestreek, die u via de Transgaumaise doorkruist, een veel milder klimaat. De cicade is hier te vinden en op de zuidelijke hellingen van de streek groeien wijnstokken.

Advies van Europ’Aventure
Aangezien het weer snel kan omslaan en er onweer kan voorkomen (vooral in juli), raden wij u aan altijd een regenjack mee te nemen.

De markering en de paden van onze wandelroutes

Alle tochten van Europ’Aventure zijn “vrij”, wat betekent dat u zelf uw vertrekdatum kunt kiezen en dat u wandelt zonder de beperkingen die u worden opgelegd door een gids of een groep. U kunt in uw eigen tempo van het landschap genieten.

Baken van de Transardennaise. Alles wat u moet weten om uw trektocht in de Ardennen voor te bereiden
De markering – ©IJusseret

Om uw ervaring en navigatie te vergemakkelijken, zijn al onze routes gemarkeerd. Dat wil zeggen dat ze zonder kaart kunnen worden gevolgd door eenvoudigweg markers te volgen. De markering van de meeste van onze routes zoals de Transardennaise, de Transgaumaise of de Transfamenne werd gerealiseerd door het Maison de la Randonnée – GTA België ook wel “Maison de la Randonnée” genoemd. Denis, de oprichter en voorzitter, is de bedenker van deze verschillende routes. Europ’Aventure is de exclusieve partner van het Maison de la randonnée – GTA Belgique voor de verkoop van reizen op deze routes. Voor meer informatie, zie https://www.gta.be/.

Voor sommige routes werken wij samen met andere organisaties, zoals het natuurpark van de twee Ourthes voor het EscapArdenne – Eisleck Trail of het Grande Forêt de Saint-Hubert voor de Grand Tour tussen Lesse en Lomme.

In de meeste gevallen zijn de bakens geel en wit. Al onze wandeltochten zijn onderweg gemarkeerd, in tegenstelling tot de fiets- en mountainbikeroutes. Wij hebben GPX tracks gemaakt van al onze wandelingen, gratis beschikbaar op aanvraag.

De 3 soorten markeringen op een wandeling

Richtingaanwijzers

De gele en witte borden geven de te volgen richting aan. Ze zijn te vinden langs paden op bomen of palen.

Markeringen voor verandering van richting

De dubbele gele en witte borden geven aan dat u van richting moet veranderen. Ze bevinden zich een paar meter voor de kruispunten. Deze aanwijzing wordt altijd gevolgd door een enkele streep geel-witte verf in de nieuwe richting die u moet volgen. Bij de GR-markeringen (rood & wit) geeft het bovenste bord de rechtstreekse route aan (het is langer naar links of naar rechts). Voor de GTA markeringen (geel & wit), zijn deze twee borden identiek. De richtingverandering is niet gespecificeerd.

Markeringen die het niet te volgen pad aangeven.

Het geel-witte kruis geeft wegen aan die u niet moet volgen. Dit is een essentiële markering en je moet nooit verder gaan dan een kruis.

De paden op onze verschillende routes zijn gevarieerd, maar altijd toegankelijk en begaanbaar. U kunt wandelen over brede paden in het bos of midden in de velden, over kleine weggetjes die door dorpen lopen, over kronkelpaadjes die de loop van rivieren volgen. De bakens zijn dus op verschillende plaatsen te vinden: aan bomen, aan palen, … De bakens staan soms een paar meter voor de kruispunten.

Als je geen tags meer ziet, ga dan terug naar de laatste plaats waar je ze zag. Gebruik ook de kaart om je weg te vinden. Wees voorzichtig, aan het eind van de etappe is het mogelijk dat men de markeringen moet verlaten om het hotel te bereiken.

Advies van Europ’Aventure
Malgré l’installation et le remarquable maintien du balisage tout au long des randonnées, nous vous conseillons tout de même de consulter une carte régulièrement.

De code van de wandelaar; respect voor de natuur tijdens het wandelen.

Het Ardense woud, met zijn duizend jaar oude geschiedenis, strekt zich vandaag uit over het zuiden van België, het noorden van het Groothertogdom Luxemburg en een deel van het Franse departement van de Ardennen. Het vertegenwoordigt het belangrijkste bosareaal in België. In de provincie Luxemburg beslaat zij met haar 313.000 ha gewoon 51% van het grondgebied. In de meest beboste provincie van het land is elke tweede vierkante meter bedekt met een boom.

Europ’Aventure is al meer dan 35 jaar dé wandelspecialist in de Ardennen. Wij houden van en respecteren de natuur, vooral het bos. Wij vragen dat de mensen die met Europ’Aventure reizen hetzelfde respect voor de natuur hebben en alles doen om haar te behouden.

Enkele tips voor uw verblijf

Walker Icoon

Respecteer de vooraf bepaalde wandelpaden. Als men van het pad afwijkt, worden de gewassen aangetast en wordt het evenwicht tussen vegetatie en dieren verstoord. De bewegwijzering van onze routes stelt u in staat de juiste paden te volgen om volop te genieten van de omgeving van onze Ardennen en deze tegelijkertijd te beschermen.

Icoon: geen vervoedering van dieren

Laatwilde of huisdieren niet schrikken. Vermijd ook ze te storen, te voederen, de kleinsten aan te raken en te pletten (mierenhoopjes, kevers, …).

Icoon: niet schreeuwen

Respecteer de rust en sereniteit van het bos. Vermijd geschreeuw dat dieren kan afschrikken of andere wandelaars kan storen.

Icoon: gooi geen afval op de grond

Laat geen sporen achter. Om de natuur te behouden, neem je afval mee.

Icoon : geen vuur toegelaten

Maak geen vuur in de wildernis tijdens uw verblijf. Het risico op brand is groter dan je denkt!

Icoon: geen camping

Het is niet toegestaan om in het bos te kamperen. Er zijn bivakplaatsen voor dit doel. De boete voor niet-naleving bedraagt € 125,00 per persoon.

Icoon: Pluk de bloemen niet

Vermink de bomen niet, vermijd plukken en kap geen beschermde soorten. Leren de fauna en flora in hun natuurlijke omgeving te waarderen en te herkennen.

Icoon: Wees hoffelijk

Wees beleefd tegen andere wandelaars, fietsers, lokale bevolking, …

Wandelaars in de natuur. Alles wat u moet weten om uw trektocht in de Ardennen voor te bereiden
©AurelieGerth

Tijdens het jachtseizoen

De jacht is in de eerste plaats bedoeld om de dichtheid van de populaties wilde zwijnen, herten en reeën te reguleren. De overbevolking van deze dieren veroorzaakte namelijk een aanzienlijke aantasting van de ecologische biodiversiteit van het bos. Volgens de jagers heeft de jacht, mits goed beoefend, een grote ecologische rol.

Ook al is het een zeer controversieel onderwerp, de jachtwetgeving in het Waalse Gewest evolueert steeds meer in de richting van meer ethische, ecologische en respectvolle jachtpraktijken voor bosgebruikers.

Tijdens het jachtseizoen, van 1 oktober tot 31 december, is het noodzakelijk extra aandacht te besteden aan de eigen veiligheid door de informatie- of verbodsborden in acht te nemen. Sommige van de etappes van onze wandelingen gaan door jachtgebieden. Om de veiligheid van de wandelaars te garanderen, worden bij de ingangen van de jachtgebieden langs de routes preventie- (geel) en verbodsborden (rood) geplaatst. Het is daarom van essentieel belang de instructies op de posters te volgen.

De gele borden wijzen u op de verschillende battues en de rode borden verbieden u deze sector van het bos te betreden. Op de twee affiches staan de data en tijdstippen van de jacht, alsmede het vergunningsnummer van het Waalse Gewest.

De toeristische diensten van de regio (VVV’s, VVV-kantoren, enz.) en de specifieke verenigingen van het bos bezitten de jachtkalenders, dus aarzel niet om contact met hen op te nemen voor meer informatie. Indien uw reis wordt beïnvloed, zal Europ’Aventure u ook vóór uw vertrek alle nodige informatie verstrekken.

Hoe lees je een IGN kaart tijdens het wandelen?

Leren lezen zal je meer autonomie en veiligheid geven tijdens je wandelingen. Een kaart toont de elementen van het terrein op één enkel horizontaal vlak, schematisch weergegeven en van bovenaf gezien. Als u er eenmaal aan gewend bent, zult u niet meer zonder kunnen!

Lees een IGN kaart. Alles wat u moet weten om uw trektocht in de Ardennen voor te bereiden.
Medium

De schaal van een kaart begrijpen

De meest gebruikelijke schaal voor toeristische kaarten is 1:25.000, wat betekent dat 1cm 250m waard is (dus 4cm voor 1km).

Oriëntatie en begrip van de kaart

Het noorden bevindt zich altijd bovenaan op de IGN-kaart. Door de elementen van het terrein uit te lijnen met de verschillende elementen die erop zijn afgebeeld, zult u de juiste oriëntatie vinden.

Wat de helling van de hellingen betreft, geldt dat hoe dichter de contourlijnen bij elkaar liggen, hoe steiler de helling.

De kleurcodes van de kaart

  • Groen staat voor beboste gebieden, vegetatie
  • Geel/wit staat voor gewassen, weiden
  • Blauw staat voor waterpunten (rivieren, meren, …)
  • Oranje vertegenwoordigt de contourlijnen
  • Zwart vertegenwoordigt infrastructuren, gebouwen, … Dat wil zeggen, alles wat verwijst naar menselijk ingrijpen.

Om uw ervaring en navigatie te vergemakkelijken, zijn al onze routes gemarkeerd. Dat wil zeggen dat ze zonder kaart kunnen worden gevolgd door eenvoudigweg markers te volgen. De meeste van onze routes, zoals de Transardennaise, de Transgaumaise of de Transfamenne , zijn gemarkeerd door deASBL GTA, ook bekend als het “Maison de la Randonnée”. Ondanks de plaatsing en het opmerkelijke onderhoud van de markeringen tijdens de wandeltochten, raden wij u toch aan regelmatig een kaart te raadplegen.

De bossen en dieren van de Ardennen. Alles wat u moet weten om uw trektocht in de Ardennen voor te bereiden
De bossen – ©IJusseret

De bossen en dieren die eigen zijn aan de Ardennen

De bossen

De Centrale Ardennen, doorkruist door de Transardennaise, is een uitgestrekt plateau met als hoogtepunt het bos van Saint-Hubert op 589 m. Dit landschap wordt gekenmerkt door een opeenvolging van valleien, gescheiden door beboste heuvels. Rijk aan rivieren, de Lesse en de Lomme stromen naar het noordwesten, de Ourthe naar het noorden en de Vierre, een zijrivier van de Semois, stroomt naar het zuiden.

De bossen van de Ardennen bestaan voornamelijk uit loofbomen zoals beuk, es, eik, esdoorn, berk, spar, enz. Ze beslaan de helft van de oppervlakte van de provincie Luxemburg en een kwart van de Ardennen. De dikke laag naalden van naaldbomen op de grond verhindert de ontwikkeling van andere plantensoorten in de ondergroei.

De dieren

Deze flora omvat een ongelooflijke fauna: everzwijnen, vossen, wezels, herten, otters, bevers, enz. Deze dieren komen niet op bepaalde tijden tevoorschijn en kunnen daarom voor sommigen moeilijk te zien zijn. Het is duidelijk dat lawaai en felle kleuren deze mensen afschrikken. De beste wandelaar loopt rustig, alleen of in een kleine groep. Insecten en vogels zijn zonder twijfel de gemakkelijkste dieren om te observeren tijdens uw wandeltochten. De meeste anderen rennen weg als ze een mens zien. Onze bossen zitten vol met een veelheid aan dieren die typisch zijn voor onze streken. U kunt het geluk hebben een everzwijn (met of zonder jong), een hert, een ree, een vos, … tegen te komen. En kijk ook eens naar een beekje, ze zitten vol vis (forel, vlagzalm, …) !

Het everzwijn, het meest geliefde dier in onze streken, leeft vooral ’s nachts en verbergt zich overdag onder bladertakken. Bang voor mensen, kan hij wegrennen als je hem benadert. Geen paniek, het valt nooit mensen aan!

Wat het hert betreft, dat is ook moeilijk te observeren. Hij rust overdag en trekt rond kort voor het vallen van de avond. Ongevaarlijk het hele jaar door, maar het is niet aan te raden mannetjesherten te benaderen tijdens de paartijd, van september tot oktober. Let op de sporen op de grond langs de Transardennaise paden, een van deze dieren is u vast al voorgegaan!

De Ardense bossen. Alles wat u moet weten om uw trektocht in de Ardennen voor te bereiden
@IJusseret