“De Transardennaise lopen – Brian Lovatt’s verslag van de ervaring

Inleiding

Dit artikel bevat enkele observaties en lessen die ik heb geleerd tijdens mijn zesdaagse tocht langs de 157 km lange Transardennaise route, van 18 tot 23 oktober 2023. Ik weet zeker dat dit artikel interessant zal zijn voor andere mensen die willen overwegen om op dit pad te gaan hardlopen.

Brian Lovatt

Hoewel het tijdens mijn verblijf bijna elke dag regende en er weinig zon was, was het toch geweldig om te kunnen genieten van het bos en de natuur. Ik besloot contact op te nemen met Europ’Aventure zodat zij alle logistiek voor me konden regelen: hotelreserveringen, bagagetransport en vervoer aan het einde van mijn verblijf. De planning en coördinatie waren uitstekend en alles verliep vlekkeloos. De kwaliteit van de accommodatie en vooral het eten waren buitengewoon.

Voorbereiding

Eerste schatting. Als je geen ervaren ultratrail loper bent en van plan bent om de 157 km zonder te stoppen af te leggen, is de vraag hoeveel kilometer je per dag moet afleggen. Ik vond 6 dagen, met een gemiddelde van 25 km en 535 m stijgen per dag, oftewel ongeveer 3u20 hardlopen per dag, geschikt voor mij.

Accommodatie en logistiek. Als je eenmaal hebt besloten hoeveel dagen je aan de rondreis wilt besteden, raad ik je sterk aan contact op te nemen met Europ’Aventure om de details te plannen en een prijsopgave te krijgen. Zij kunnen voor alles zorgen, van aankomst en accommodatie tot bagagetransport en retourtransport.

Verken de route. De route is beschikbaar in GPX-formaat via verschillende bronnen, waaronder

https://www.gpstracks.nl/wandelroutes-be-luxemburg.php?id=2991
https://nl.wikiloc.com/wikiloc/download.do?id=50405965

Deze bestanden zijn perfect voor het verkennen van de route op Google Earth, maar er zijn verschillende versies. Sommige bestanden beslaan de hele route. De meeste zijn onderverdeeld in segmenten – meestal 7 fasen. Zorg ervoor dat de routes die je kiest overeenkomen met je vertrek- en aankomstpunten voor elke dag. Je kunt de GPX-bestanden bewerken met een GPX-bestandseditor zoals gpx.studio – de online GPX-bestandseditor. Als je met Europ’Aventure in zee gaat, zorgen zij voor routes die je naar je accommodatie brengen.

De wandelgids. Het is online verkrijgbaar(https://europaventure.be/itineraires/guide-la-transardennaise-edition-2021/) voor €16,90. Het is een handig naslagwerk en geeft een goede beschrijving van de route, sectie voor sectie.

Boek La Transardennaise (Denis Closon)

Het weer. Welke datum je ook plant om te vertrekken, tijd zal een belangrijke factor zijn in je planning en voorbereiding. Het regende en was koel tijdens het grootste deel van mijn oktoberloop, dus natte kleding was een prioriteit. Hydratatie was geen probleem. Dit is niet het geval in de zomer.

Training

Rennen, aanvullen en herstellen. 20 tot 30 km hardlopen is misschien geen probleem, maar herstellen en de volgende dag en de dag daarna nog eens 20 tot 30 km hardlopen is dat misschien wel. Dus mijn training concentreerde zich op langere duurlopen op opeenvolgende dagen om ervoor te zorgen dat ik genoeg kon herstellen om comfortabel te zijn voor de zes dagen op de trail.

Eén grote les was het voordeel van het berekenen van mijn aanvullingsbehoeften op basis van het gemiddelde aantal calorieën dat ik verbrand (67 cal) en de hoeveelheid zweet die ik verlies (89 ml) per kilometer, zoals geregistreerd door mijn sporthorloge tijdens de voorgaande zes weken hardlopen.

Met behulp van de onderstaande richtlijnen en gemiddelden kon ik inschatten wat ik dagelijks nodig had en wat ik minimaal bij me moest hebben:

o 2000 calorieën per dag – ongeveer 8 Clif energierepen, andere maaltijden niet meegerekend. Ik at er meestal 3 of 4.
o 2,4 liter zweetverlies per dag – om tot minstens 80% bij te vullen, heb je bijna 2 liter nodig – ik verbruikte ongeveer 1,5 liter per dag.
o Verlies van essentiële mineralen in 315 ml verloren zweet, dat moest worden aangevuld met een combinatie van elektrolytenhydratatie en mineralensupplementen:
 Natrium: 1.645 mg
 Kalium: 470 mg
 Calcium: 135 mg
 Magnesium: 60 mg

Ik eindigde met 1 liter water gemengd met een rehydrator/elektrolyt en 500 ml stilstaand water. De rehydratatie-inspanning maakte een enorm verschil in hoe ik me voelde tijdens en na elke wedstrijddag en, nog belangrijker, hoe ik me voelde toen ik de volgende ochtend op weg ging.

Uitrusting

Lopend vest. Ik koos voor een Montane Gecko VP hardloopvest met een inhoud van 20 liter voor comfort en balans. Met alle genoemde items, inclusief 1,5 liter water, woog het ongeveer 7 kg. Het zat goed en comfortabel en de inhoud stuiterde niet heen en weer – ik heb het de meeste dagen nooit gevoeld.

Waterdichte tas. We raden sterk aan om een waterdichte tas te gebruiken, zoals de Osprey 20-liter tas, die strak oprolt om de inhoud droog te houden en minder te hoeven reizen.

Zakken met rits. Door items samen in plastic zakken met ritssluiting te verpakken, wordt rommel voorkomen en wordt de verpakking strakker en stabieler.

Voedingsbron met USB-kabels. De batterij in mijn telefoon gaat zelden een hele dag mee. Ik heb ook een reserve oplaadkabel voor mijn smartwatch ingepakt – voor het geval dat.

Focus. Toen ik me voor de volgende dag herpakte, verbeterde ik de manier waarop ik mijn spullen inpakte – ik zorgde ervoor dat de energierepen gemakkelijk bereikbaar waren terwijl ik rende.

Pad en navigatie

Spoormarkeringen. Het pad is over het algemeen goed bewegwijzerd, maar er zijn een paar plaatsen waar het is omgeleid of borden zijn verstoord. In sommige gevallen verandert het gemarkeerde pad van een breder, veelgebruikt pad naar een kleiner, minder frequent pad. We moeten dus heel voorzichtig zijn.

De transardennaise – Brian Lovatt

GPS-tracks. De GPS-tracks van Europ’Aventure zijn zeer nauwkeurig en betrouwbaar. In combinatie met mijn Garmin sporthorloge werd ik snel gewaarschuwd telkens ik van de koers afweek, wat meerdere keren per dag gebeurde. Zonder deze hulp zou het gemakkelijk zijn geweest om van koers te raken en op mijn schreden terug te keren.

Kaart. In de zeldzame gevallen dat de GPS-tracks en de routemarkeringen niet overeenkwamen, was het essentieel om de kaart te raadplegen. Door de acetaatkaart aan de voor- en achterkant te bedekken met zelfklevend plastic (40-50 micron), was het eenvoudig om de kaart in een vierkant van 10 x 10 cm te vouwen, waarbij de route van de dag over 2 of 3 vierkanten werd verdeeld en op zijn plaats werd gehouden door een sterk elastiek. Dit maakt het gemakkelijk om de kaart in een van de voorzakken van de jas te dragen, deze eruit te halen en te openen op het juiste deel van het pad.

Bestel de kaart op https://europaventure.be/itineraires/carte-de-la-transardennaise-a-pied/ (€8,00)

Acetaat met een verwijderbare papieren achterkant wordt geleverd op rol en is verkrijgbaar in elke kantoorboekhandel. Dek de kaart van tevoren af – het is niet iets wat je op dag 1 kunt doen.

Jacht, bosbouw en stormschade. Al deze factoren waren aanwezig in oktober, maar veroorzaakten geen problemen. Europ’Aventure had me van tevoren gewaarschuwd voor de jachtbeperkingen op één segment en had vervoer geregeld om me rond dit segment en terug op de route te krijgen. De website: https: //partageonslaforet.be/ biedt actuele informatie over jachtbeperkingen.

Houtkap, stormschade en opruimwerkzaamheden hebben invloed gehad op het pad, vooral in de centrale delen, waardoor obstakels zijn ontstaan die moeten worden overwonnen zonder het pad te verliezen.

Race-omstandigheden

Toestand van paden. De paden zijn grotendeels bepaald door de grote veranderingen in het terrein, omdat ze worden doorsneden door de vele rivieren en beken die lange stukken bergop en bergaf creëren. De paden waren over het algemeen in goede staat, rotsachtig op sommige plaatsen, soms los, en modderig op andere. Sommige delen waren overstroomd. De rivieren konden worden overgestoken.

Hardloopschoenen en sokken. Voor deze tijd van het jaar, met zoveel regen en afbraak van de paden, waren diepgewatteerde hardloopschoenen met goede enkelondersteuning en tractie essentieel.
Waterdichte sokken – Bamboo, Sealzskinz, enz. – worden sterk aanbevolen. Ik droeg drie dagen lang hetzelfde paar bamboesokken en droogde ze elke avond zorgvuldig. Mijn voeten hebben er niet onder geleden.

Bescherming tegen de elementen. Ik was erg comfortabel, zelfs in zware regen en harde wind, in een waterdicht, zeer ademend jack (Inov 8 Pertex Stormshell). Een enkele basislaag met lange mouwen, ademend en warm (+5 – 10 C) bleek meestal voldoende – zolang ik maar in beweging bleef!

Wandelstokken. Op een paar uitzonderingen na, waaronder de beklimming van La Roche naar de helling, waren stokken niet echt nodig voor segment 1 en 2. Daarna bestond elke dag uit lange beklimmingen met stokken en hardlopen op het vlakke en bergafwaarts. De stokken waren ook handig bij het omgaan met losse stenen en glibberige modder in sommige afdalingen.

Lijst van benodigde apparatuur

LINItemQty
1Hardloopvest/rugzak (Montane Gecko VP 20+)1
2Waterdichte droogzak, 20 ltr (Osprey)1
3Waterflessen – 4x 500 ml (2 liter totaal)4
4Kaarten – waterdicht1
5Kompas1
6GPS-apparaat met tracks, reservebatterijen1
7Mes1
8Fluit1
9Sokken bij droog en nat weer6
10Nekbeschermer3
11Verandering van basislaag6
12Zelfafvoerende pullover met lange mouwen1
13Waterdichte jas1
14Waterdichte broek1
15Hoed – nat weer, koud weer1
16Handschoenen – nat weer, koud weer1
17Regenponcho1
18Broek voor koud weer (seizoensgebonden)1
19Medische kit1
20Overlevingsdeken (220 x 160 cm, 60 g)1
21Hoofdlamp met reservebatterijen1
22Handlamp met reservebatterijen1
23Mobiele telefoon1
24Voeding voor mobiele telefoon met USB-kabel1
25Handreiniger1
26Zonnebrandcrème1
27Wandelstokken – paar, opvouwbaar1
28Voeding – uithoudingsbrandstof, rehydratie, herstel (clifsrepen, elektrolyten)24
29Toiletkit – toiletpapier, schep, poepzakjes in zip-lock zakje1
30ID’s, bankpassen, contant geld, sleutels1