Europ’Aventure zet zich in voor duurzaam toerisme

Europ’Aventure is al meer dan 30 jaar betrokken bij de ontwikkeling van het wandeltoerisme in de Ardennen. Als touroperator en reisbureau speelt Europ’Aventure een belangrijke rol in het behoud van het ecosysteem, de fauna en flora en de lokale cultuur en tradities. We zijn er trots op dat we zoveel wandelaars naar onze regio en haar natuur brengen, maar we zijn ons ook bewust van de impact die we op de regio hebben.

In 2023 hebben we besloten om ons engagement te consolideren door het internationale Travelife label en het Belgische Certa Green label te behalen. Hoewel het verkrijgen van deze keurmerken veel inspanning vergt, zou het ons in staat moeten stellen om alle aspecten van duurzaamheid binnen ons reisbureau te heroverwegen, van intern management tot het ontwerp van onze vakanties.

In dit artikel vindt u allerlei informatie over onze inzet voor duurzaamheid: onze missie, het certificeringsproces, onze concrete toezeggingen en vooral tips en acties om duurzaam te reizen met Europ’Aventure.

Missie en duurzaamheidsbeleid

Als bedrijf dat zich inzet voor duurzaam toerisme is dit de missie die we onszelf hebben opgelegd bij Europ’Aventure:

“Europ’Aventure is al meer dan 30 jaar een toegewijde speler in de ontwikkeling van het wandeltoerisme in de Ardennen. Als maker van wandel- en fietsvakanties en als reisbureau zijn we ons bewust van onze sleutelrol en invloed in de duurzame ontwikkeling van toerisme. Ons doel bij Europ’Aventure is om bij te dragen aan een eerlijke samenleving en een behouden milieu door het creëren van duurzame toeristische producten en door onze dagelijkse acties. We helpen ook onze leveranciers om hogere normen van duurzaamheid te bereiken en moedigen onze klanten aan om zich bewust te worden van meer duurzame reispraktijken en deze over te nemen”. – Lambert, Jean-François, Directeur

Deze missie wordt weerspiegeld in ons beleid voor duurzaam toerisme. Het is onderverdeeld in 4 hoofdthema’s die de verschillende aspecten van onze activiteiten behandelen: intern management, toeleveringsketen, vakanties en consumentenbescherming. De belangrijkste elementen van ons beleid staan hieronder, maar u kunt ons volledige beleid vinden op onze website door deze link te volgen.

Intern beheer

  • Actief het gebruik van papierloze praktijken in onze interne activiteiten aanmoedigen.
  • De voorkeur geven aan leveranciers die onze waarden op het gebied van duurzaamheid en ethiek delen.
  • Stimuleer partnerschappen met lokale bedrijven die zich inzetten voor milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde praktijken.
  • Maatregelen implementeren om de energie-efficiëntie te verbeteren.
  • Het elektriciteitsverbruik verminderen en het verantwoord gebruik van hulpbronnen bevorderen.
  • Organiseer regelmatig bewustmakingssessies om het personeel te informeren over duurzame initiatieven en het belang ervan

Onze toeleveringsketen

  • Ecologisch verantwoorde transportmiddelen zoals elektrische voertuigen en partnerschappen met transportdienstverleners die onze duurzaamheidswaarden delen, stimuleren.
  • Informatie over duurzame vervoersopties opnemen in onze reisdocumenten om het bewustzijn van klanten te vergroten.
  • Samenwerkingsverbanden aangaan met bedrijven met erkende milieucertificeringen.
  • Geef de voorkeur aan hotels, herbergen en pensions die zich inzetten voor ecologisch verantwoorde praktijken, zoals waterbeheer, afvalvermindering en het gebruik van hernieuwbare energie.
  • Stel geen excursies voor die schade toebrengen aan mensen, dieren, planten of natuurlijke hulpbronnen zoals water en energie, of die sociaal en cultureel onaanvaardbaar zijn.

Onze aanbod

  • Kies bestemmingen in de buurt van België en uitsluitend in Europa.
  • Geef de voorkeur aan bestemmingen die de biodiversiteit beschermen.
  • Onze klanten aanmoedigen om unieke ecosystemen te waarderen en te respecteren.
  • Duurzame vervoerswijzen op onze routes aanmoedigen.

Communicatie en klantenbescherming

  • Transparante communicatiekanalen opzetten om klanten te informeren over onze duurzame praktijken.
  • Gedetailleerde informatie verstrekken over de milieu- en sociale gevolgen van onze reizen.
  • Bewustmakingsboodschappen opnemen in onze communicatie vóór de reis om verantwoordelijk gedrag aan te moedigen.
  • Inclusief praktisch advies over milieubehoud en respect voor lokale culturen.
  • Moedig klanten aan om feedback te geven over hun ervaring, inclusief aspecten met betrekking tot duurzaamheid en veiligheid.
  • Feedback van klanten gebruiken om onze praktijken voortdurend te verbeteren en aan hun behoeften te voldoen.

Onze partner – Travelife

Travelife is een toonaangevend trainings-, management- en certificeringsprogramma voor toeristische bedrijven die de weg naar duurzaamheid willen inslaan.

Vandaag de dag is het zakelijk gezien verstandig om je bedrijf in te zetten voor een milieu- en sociale aanpak. De vraag van consumenten en bedrijven naar meer verantwoorde producten neemt momenteel sterk toe.

Bedrijven die bereid zijn om een aanpak voor duurzame ontwikkeling te hanteren, zullen meer aandacht hebben voor klanttevredenheid, motivatie van het personeel en economische prestaties. De resultaten zullen voor iedereen positief zijn en er zal een echt concurrentievoordeel worden behaald. Het beheren van duurzame ontwikkeling is een kwestie van betrokkenheid en het toepassen van goede ecologisch verantwoorde praktijken. Dit omvat producten, impactmonitoring en -beheer, maar ook de ondersteuning van leveranciers bij hun aanpak van duurzame ontwikkeling.

Travelife is een programma dat touroperators en reisbureaus helpt om hun sociale en milieu-impact te beheren en te verbeteren door te voldoen aan internationale duurzaamheidscriteria. Als het bedrijf aan de eisen voldoet, krijgt het de Travelife-certificering.

Om je op weg te helpen naar duurzaamheid, biedt Travelife een breed scala aan diensten, waaronder training, management, planning, rapportage en B2B-tools.

Impact van onze reizen

Om de ecologische voetafdruk van onze vakanties te berekenen, heeft Europ’Aventure gebruik gemaakt van de calculator van Greentripper, een referentie op dit gebied! Deze tool berekent de impact in kg CO2e (equivalent in kg CO2) van je reizen in slechts een paar klikken: voer je stad van vertrek in en krijg een schatting van de equivalente CO2-uitstoot van de verschillende beschikbare transportmiddelen.

Om de voetafdruk van deze reis te berekenen, nemen we het voorbeeld van een koppel dat in Antwerpen woont en de Transardennaise komt doen.

  • Voor transport zal de auto in totaal 80 kg CO2 uitstoten voor de heen- en terugreis. Voor dezelfde reis met de trein zou de totale uitstoot 10 kg zijn geweest.
  • Accommodatie: 66 kg per persoon voor 7 nachten in een *** hotel.
  • Voor maaltijden is gemiddeld 2 kg per maaltijd nodig, dus in totaal 42 kg per persoon voor 21 maaltijden.
  • Bagage is toegestaan tot 16 kg. we bundelen bagagetransporten, met gemiddeld 8 bagagestukken per reis
  • Voor de terugreis van het einde van de Transardennaise in Bouillon naar je auto in La Roche-en-Ardenne moet je rekening houden met 16 kg.

De koolstofvoetafdruk van de reis per persoon is ongeveer 164 kg CO2, waarvan ongeveer 124 kg CO2 voor het verblijf ter plaatse . Deze waarde komt overeen met het gemiddelde verbruik van een persoon in België gedurende 7 dagen(https://www.ecoconso.be/fr/content/combien-de-co2-emettons-nous-en-belgique).

Door onze CO2-voetafdruk te meten, kunnen we gebieden identificeren waar we de CO2-uitstoot van onze reizen kunnen verminderen en reizigers helpen weloverwogen keuzes te maken bij het kiezen van hun bestemming.

Het vervoer naar de bestemming is vaak verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de koolstofvoetafdruk van een reis. Als je ervoor kiest om met het vliegtuig te reizen, kan dit tot 80% van je totale uitstoot veroorzaken, terwijl als je ervoor kiest om met de trein te reizen, dit cijfer daalt tot minder dan 5%. De keuze van het vervoermiddel naar de bestemming blijft dus de belangrijkste drijfveer voor reizigers.

De lengte van het verblijf op de bestemming speelt ook een belangrijke rol, met een vermindering van de dagelijkse koolstofimpact wanneer het verblijf wordt verlengd. Dit geldt met name voor reizen, waarbij het vervoer naar de bestemming een aanzienlijke koolstofvoetafdruk genereert.

Ondanks de natuurlijke uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaat met reizen, zijn er veel economische en sociale voordelen. Grand Angle zet zich in om een verschuiving te stimuleren van reizen met een hoge CO2-voetafdruk naar minder vervuilende alternatieven, om zo de algehele CO2-voetafdruk van reizen te helpen verbeteren.

Je verblijf compenseren

Het compenseren van CO2-uitstoot bij het boeken van een wandelvakantie is van cruciaal belang in de strijd tegen klimaatverandering. Toerisme is weliswaar een bron van verrijkende ontdekkingen, maar draagt vaak bij aan de uitstoot van broeikasgassen, waardoor de wereldwijde milieuproblemen verergeren.

Door ervoor te kiezen hun CO2-uitstoot te compenseren, kunnen reizigers met verantwoordelijkheidsgevoel een actieve rol spelen in het verminderen van hun impact op het milieu. Deze compensaties financieren milieuprojecten zoals herbebossing, hernieuwbare energie en het behoud van ecosystemen, en helpen zo de schadelijke effecten van toerisme te beperken.

Door dit toe te passen bij het boeken van wandelvakanties helpen reizigers mee aan een duurzamere toekomst, waarin de schoonheid van het platteland en de gezondheid van onze planeet behouden blijven voor toekomstige generaties.

Europ’Aventure biedt je de kans om je verblijf te compenseren. Dit is geen verplichting, maar we moedigen het wel aan. Je vindt alle informatie die je nodig hebt op de website van Greentripper.

Concrete toezeggingen

Vanaf 2023 zal Europ’Aventure, naast het compenseren van de CO2-uitstoot van onze reizen, actief werken aan een aantal andere gebieden.

Keuze van bestemmingen

In 2019 bood Europ’Aventure meer dan 60 reizen aan op haar website, waarvan meer dan 50% in het buitenland: Italië, Spanje, Portugal en Griekenland. In 2020 werd besloten om alle reizen buiten België en Frankrijk uit de catalogus te verwijderen.

Vandaag vinden meer dan 90% van de reizen die Europ’Aventure organiseert plaats in België.

Voor 2024 zal Europ’Aventure 6 nieuwe reizen ontwikkelen, waarvan 3 in België, 1 in Luxemburg en 2 in Frankrijk.

Verminderen van afgedrukte documenten

We begeleiden je graag op je wandelavonturen met Europ’Aventure. Omdat we ons zorgen maken over onze impact op het milieu, hebben we een belangrijke beslissing genomen voor 2023. Als onderdeel van ons streven naar duurzame ontwikkeling hebben we besloten om geen papieren brochures meer te verstrekken in de tourpakketten.

Dit initiatief maakt deel uit van ons streven om onze ecologische voetafdruk te verkleinen door het gebruik van geprinte documenten te beperken. Door papierloos te worden, willen we een actieve bijdrage leveren aan het behoud van onze kostbare natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van afval.

Je ontvangt altijd een kaart voor de tour, evenals het boek als je een tour hebt gekozen die een officieel boek biedt. Wat de vouchers betreft, deze zullen we standaard blijven afdrukken, maar je hebt de mogelijkheid om ons te vragen dit niet te doen en alleen de elektronische versie te ontvangen.

We geloven heilig in onze collectieve verantwoordelijkheid om onze planeet te beschermen en we hopen dat jij deze toewijding met ons deelt. Samen kunnen we weer een stap zetten in de richting van duurzaam, milieuvriendelijk toerisme.

Keuze van partners

Vanaf volgend jaar, 2024, heeft Europ’Aventure besloten om actief de voorkeur te geven aan duurzame partners in al haar samenwerkingen, of het nu gaat om accommodatie, bed & breakfasts of taxi’s, maar ook om al onze benodigdheden. We zijn ervan overtuigd dat elk klein beetje telt, en door de voorkeur te geven aan partners die onze ethische en milieuwaarden delen, helpen we mee aan een duurzamere toekomst voor toerisme.

Door te kiezen voor etablissementen en diensten die zich ook inzetten voor duurzame ontwikkeling, willen we reiservaringen creëren die het milieu respecteren en tegelijkertijd het comfort en de kwaliteit bieden die u van Europ’Aventure gewend bent.

Bijdragen aan lokale initiatieven

Voor 2023 heeft Europ’Aventure toegezegd €1,50 per passagier te doneren aan de vereniging Natagora. Dit komt neer op een totaal van €1.512,00. De operatie wordt in 2024 herhaald.

Natagora is een Belgische vereniging die zich inzet voor het behoud van de natuur en biodiversiteit. Het bedrijf werd opgericht in 2003 en is actief in de Franstalige regio’s van België. Natagora is betrokken bij een breed scala aan initiatieven, waaronder de bescherming van bedreigde diersoorten, duurzaam beheer van natuurgebieden, bewustmaking van het publiek over het milieu en het bevorderen van praktijken die de biodiversiteit respecteren.

De vereniging mobiliseert vrijwilligers met een passie voor de natuur, experts en werkt samen met andere organisaties om haar natuurbeschermingsdoelen te bereiken. Zijn werk bestrijkt een breed scala aan ecosystemen, van bossen tot wetlands, en helpt de natuurlijke rijkdom van België te behouden.

Je kunt ook een donatie doen aan de vereniging door deze link te volgen.