Vue aérienne d'une boucle de rivière serpentant à travers des forêts et des prairies dans les Ardennes belges, avec des zones de pique-nique et des chemins de randonnée.

Waarom zijn de Ardennen de ideale plek voor een duurzame uitstap in België? 

De Ardennen zijn de perfecte bestemming voor wie dicht bij huis wil ontsnappen en duurzaam wil reizen. Met zijn groene landschappen, serene waterwegen en rijk cultureel erfgoed heeft het alles om te charmeren op een eco-verantwoorde manier. 

Europ’Aventure is al bijna 40 jaar een erkende speler in duurzaam toerisme in de Ardennen. Nu gevestigd in Saint-Hubert, de Europese hoofdstad van natuur en jacht, heet ons team u welkom in het hart van de natuur. Door wandelliefhebbers naar de regio te brengen, is Europ’Aventure betrokken bij het lokale en regionale leven, als economische onderneming die interessant is voor toeristen, als onderdeel van de territoriale ontwikkeling en als speler in regionale activiteiten.

Al vele jaren zet Europ’Aventure zich in voor lokale reizen. Wij bieden geen bestemmingen buiten Europa aan en 90% van onze vakanties zijn in België. Dit engagement werd onlangs erkend door het label ATR (Agir pour un Tourisme Durable).In dit artikel nodigt Europ’Aventure je uit om te ontdekken waarom deze regio ideaal is voor je volgende duurzame uitstap in België. Lees dus snel verder en volg ons op onze ontdekkingstocht door de Belgische Ardennen.

Un randonneur contemple la rivière sinueuse depuis un rocher en surplomb, entouré de feuillage vert, dénotant un moment de réflexion au cœur des Ardennes belges.

Herontdek de wonderen van België met nearcation

De afgelopen jaren heeft de reissector de opkomst van ‘nearcation’ gezien. Maar wat houdt het eigenlijk in en wat zijn de voordelen? Europ’Aventure vertelt je hieronder meer. 

Een nieuw tijdperk in reizen

De term “nearcation” komt van de samenvoeging van de Engelse woorden “near” voor “dichtbij” en  “vacation” vor “vakantie”. Het verwijst naar de neiging om lokaal te reizen, in regio’s dicht bij huis. 

Nearcation is meer dan een trend en beantwoordt aan een dubbele wens: even weg zijn van het dagelijkse leven zonder al te ver weg te gaan en de verborgen schatten van je land of regio herontdekken. Het is een aantrekkelijk alternatief voor lange, dure en energieverslindende reizen

Positieve invloed op het milieu en de regionale economie  

Door te kiezen voor nearcation kies je voor een verantwoorde en bewuste manier van reizen. Aan de ene kant moedigt het je aan om de voorkeur te geven aan korte reizen en zachte mobiliteit voor je uitstapje. Zo verminder je de uitstoot van broeikasgassen en dus ook je impact op het milieu.Ten tweede kun je met uitstap in België je vakantiebudget (dat kleiner is dan voor een verre reis) besteden aan lokale activiteiten. Op die manier steun je de economie van je eigen land. Met andere woorden, je neemt deel aan een positieve spiraal voor de lokale gemeenschap en het milieu.

De Ardennen voor een geslaagde nearcation in België

Een natuurlijke schat 

Met zijn adembenemende landschappen en rijke biodiversiteit is de Ardennen de ideale regio voor een uitstap in België. Hou je van uitgestrekte, dichte bossen voor je wandelingen? Of bewonder je liever waterwegen in de frisse lucht? Wat je voorkeur ook is, de Ardennen zitten vol landschappen die wachten om bewonderd te worden. En met zijn gevarieerdeflora en fauna is het de ideale plek voor natuurliefhebbers en fotografen.

Cultureel erfgoed

Natuurlijk heeft deze regio van België veel meer te bieden dan alleen natuurlijke rijkdom. Het heeft ook een rijk cultureel erfgoed. Hier zijn 3 ideeën voor een historisch bezoek aan de Ardennen. 

 • Een bezoek aan de ruïnes van de voormalige Cisterciënzer Abdij van Orval is een gelegenheid om een plek vol authenticiteit te ontdekken. Afhankelijk van wat je zoekt, zul je gefascineerd zijn door de oude heilige kunstcollecties of de bewijzen van het dagelijkse cisterciënzerleven, ondergebracht in de 18e-eeuwse kelders. Je kunt ook hun trappistenbier proeven, dat bekend staat als een van de beste ter wereld.
 • Herbeleef de geschiedenis van het Ardennenoffensief in het Bastogne War Museum. Door het dagelijkse leven van 4 innemende personages, dompel je jezelf onder in historische reconstructies die al je zintuigen zullen prikkelen. 
 • Volg de weg naar de vrijheid en herontdek de weg die het Amerikaanse leger aflegde om België in 1944 te bevrijden van de bezetting. 

3 soorten activiteiten voor een duurzame Belgische excursie 

Kiezen voor een excursie in de Ardennen is kiezen voor een lokaal uitje.  Zo vermijd je het nemen van het vliegtuig, bevorder je zachte mobiliteit en verminder je de impact op het milieu.  

Is dat alles? Integendeel! De Ardennen bieden tal van mogelijkheden voor een geslaagde duurzame excursie.  Europ’Aventure is de specialist in het organiseren van routes in de Ardennen. Hieronder stelt Europ’Aventure 3 soorten activiteiten voor om de streek te ontdekken met respect voor het milieu

Op onze paden op het ritme van jouw voetstappen

Wat is een betere manier om de natuur te beschermen dan haar te voet te verkennen zonder haar aan te raken? Om op een milieuvriendelijke manier van het landschap van de Belgische Ardennen te genieten, kies je voor wandelen. 

Bent u een beginnende of meer ervaren wandelaar? De streek zit vol routes die een unieke en meeslepende ervaring bieden voor alle niveaus. Wij kunnen u rondtrekkende of stervormige vakanties aanbieden. 

 • Beginners, tussen de Lesse en de Semois: Deze route begint op de Lesse en mondt uit in de Semois bij Bouillon. Het biedt schilderachtige uitzichten op de rivier en de omringende bossen. In 2 dagen ontdekt u de rust en schoonheid van de Ardennen op deze route zonder grote moeilijkheden. Van Daverdisse tot de versterkte burcht van Bouillon, ervaar de mix van natuur en cultuur op deze route, die voor iedereen toegankelijk is. 
 • Gevorderde wandelaars, de Transardennaise: Zin in een avontuur?  Kies voor de bekendste wandelroute van België. Met de Transardennaise kun je de lengte van je tocht kiezen tussen 3 en 9 dagen. Je duikt de bossen van Feyr en Saint-Hubert in en geniet van de valleien van de Ourthe, de Lesse en de Semois. Om je reis een typisch tintje te geven, bezoek je ook de kleine dorpjes van Zuid-België en het kasteel van Bouillon. 
Un randonneur avec un sac à dos et des bâtons de marche suit un chemin de gravier entouré de verdure luxuriante dans les Ardennes belges.

Fietstochten in de natuur 

De Ardennen, met zijn riviervalleien, glooiende hoogvlaktes en dichte bossen, biedt een idyllische omgeving voor fietstochten. Op deze manier kunt u genieten van de streek met respect voor de rust van de natuur en het stimuleren van zachte mobiliteit.  

 • Voor gezinnen of beginners, de Sûre Route: leg in 2 etappes 86 kilometer af door de weelderige groene landschappen van Zuid-België. Op deze route kunt u de valleien van de Ourthe, de Laval en de Sûre ontdekken. Op deze rustige en ontspannende route kunt u ook enkele typische dorpjes van de regio bezoeken. 
 • Voor liefhebbers van spanning, de Transardennaise per mountainbike: de Transardennaise Nord is een paradijs voor mountainbikers en verwelkomt je voor 166 kilometer plezier van La Roche-en-Ardenne tot Bouillon. Langs de meest legendarische route van België volg je samen met mountainbikers een even fysieke als verjongende tocht, maar dat is nog niet alles. Je ontdekt ook de verschillende valleien van de regio en de pittoreske charme van de omliggende dorpen.

Observeer de flora en fauna 

Het observeren van flora en fauna is een manier om opnieuw contact te maken met de natuurlijke wereld om ons heen. En in de Ardennen is deze flora en fauna bijzonder rijk, wat zorgt voor een verrijkende ervaring

Maar om ervoor te zorgen dat deze praktijk gunstig blijft voor het milieu en de lokale soorten, moet deze op een respectvolle en bewuste manier worden uitgevoerd. Hier zijn een paar tips voor ecologisch verantwoord observeren. 

 • Houd een respectvolle afstand: Om dieren te observeren zonder ze te storen, houd je een bepaalde afstand tot ze. Gebruik in plaats daarvan een verrekijker om de impact van uw aanwezigheid te minimaliseren.
 • Respecteer stilte: Harde geluiden jagen wilde dieren angst aan en kunnen ecosystemen verstoren. Spreek met een lage stem tijdens het verkennen om de omringende natuur niet bang te maken.
 • Ne voeder de dieren niet: Onjuist voeren verstoort de voedingsgewoonten van dieren. Op grotere schaal kan het ze afhankelijk maken van mensen.
 • Volg de gemarkeerde paden : Om de flora te beschermen en de natuurlijke habitats niet te verstoren, moet u tijdens uw wandelingen of excursies altijd op de gemarkeerde paden blijven. Bij Europ’Aventure zijn al onze wandelingen duidelijk bewegwijzerd. Wij zijn partner van de twee grote Belgische verenigingen die belast zijn met het markeren van GR-routes: de asbl GR zoals voor de Semois GR16 en de asbl “GTA – Maison de la randonnée” voor de Transardennaise en de Transfamenne  bijvoorbeeld.
 • Pluk geen planten: Sommige planten zijn zeldzaam of beschermd. Het plukken van bloemen of planten kan de biodiversiteit en het natuurlijke leven van soorten schaden. Denk eraan: er mag geen spoor zijn van je aanwezigheid.

Plan uw uitstap naar de Ardennen met Europ’Aventure

Zin om de sprong te wagen en uw volgende excursie naar de regio te organiseren? Of u nu houdt van wandelingen midden in de natuur, historische bezoeken of tours TV, Europ’Aventure biedt u de excursie  die bij u past.

Un randonneur se tient sur un pont de rondins au-dessus d'une rivière brumeuse au lever du jour dans les Ardennes belges, un moment de sérénité en pleine nature.

Heb je vragen over vertrektijden, annuleringen of de data van bepaalde activiteiten? We staan klaar om je vragen te beantwoorden.

+32 (0)479 24 51 80
[email protected]