De top 4 van de mooiste dorpen in Wallonië

De mooiste dorpjes op de mooiste routes

Europ’Aventure biedt een breed scala aan wandelvakanties in de Ardennen. U ziet er prachtige landschappen, komt door prachtige bossen en ontdekt er mooie kleine typische dorpjes. Sommige van deze dorpen zijn door het Waalse Gewest uitgeroepen tot“Mooiste dorpen van Wallonië“. Er zijn precies 4 van deze mooiste dorpen van Wallonië te ontdekken op onze twee hoofdroutes. De eerste reis in kwestie is de Transgaumaise. Via deze route kunt u twee van de mooiste dorpen van Wallonië ontdekken, gelegen in het zuiden van de provincie Luxemburg, in de Gaume, namelijk Torgny en Chassepierre. De tweede is waarschijnlijk de bekendste van onze routes: de Transardennaise. Op deze tocht komt u door de dorpen Mirwart enOur.

Lijst van de 4 mooiste dorpen van Wallonië

Torgny

Torgny, bijgenaamd “De Belgische Provence”, is verrukkelijk met zijn gouden gevels en rode pannendaken. Gedrenkt in een mild klimaat, geeft de nonchalante wijnstok een zuidelijk accent aan onze aperitieven. In dit dorp ontdekken we eerst een klein beschermderfgoed : een potale a washuis en twee traditionele boerderijen. Vervolgens, de plaats van de Raymond Mayné natuurreservaat een van de oudste in België, die zich aan ons aanbiedt. Deze voormalige steengroeve herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Van daaruit heeft men een prachtig uitzicht op de omringende Franse en Belgische landschappen. Elk jaar in juli, ” De Torgny Ambachtsbeurs Elk jaar in juli brengt de “Foire Artisanale de Torgny” kunstenaars en ambachtslui uit de streek samen om de smaken van het land te ontdekken.

Gevel – Torgny © Léontine Werner

Aanbeveling Europ’Aventure

U komt aan in het dorp Torgny aan het einde van de eerste etappe van de Transgaumaise. Maak een wandeling door het dorp bij zonsondergang. U zult de prachtige okerkleuren van de mooie gevels kunnen zien.

Voor meer informatie: https: //torgny.be/ of https://beauxvillages.be/villages/torgny/

Chassepierre

Tussen Chassepierre en de Semois, wie schittert er meer? In de zomer droomt de rivier van sterren terwijl het dorp schittert door het applaus van het internationale straatkunstenfestival. In augustus, Chassepierre wemelt het van de artiesten en toeschouwers. Dit mooie dorp is elk jaar de ontmoetingsplaats van de internationaal straatkunstenfestival . Het is ook een paradijs voor schilders met dromerige landschappen: de rivier Semois met zijn sierlijke krullen die het dorp in zijn overheersende witte kleuren omgeeft in een majestueuze groene omgeving die wordt gekenmerkt door een steile eerste cuesta (heuvel).

Dorp van Chassepierre © Rita photographie

Aanbeveling Europ’Aventure

U zult Chassepierre ontdekken op de Transgaumaise tussen Sainte-Cécile en Martué. Als u eind augustus op bezoek bent, mag u dit prachtige straatfestival niet missen. Het is een must om minstens één keer in je leven te doen!

Voor meer informatie: https: //www.chassepierre.be/fr/accueil en https://beauxvillages.be/villages/chassepierre/

Mirwart

Mirwart lijkt rustig, verlaten te midden van torenhoge bossen en spaarzame vijvers. De oude stenen en vakwerkboerderijen vormen een erehaag met het kasteel. Het weer is rustig, maar niet voor lang. Mirwart herbergt een 18e eeuws kasteel dat nu is omgebouwd tot een prestigieus hotel, een oude molen, een ijskelder, oude dorpsgezichten en een bosmassief : 1350 hectare loof- en naaldbos.

Kasteel Mirwart © Léontine Werner

Aanbeveling Europ’Aventure

U komt in Mirwart aan vanuit Nassogne op de Transardennaise. Als u het zich kunt veroorloven en een uitzonderlijke nacht wilt doorbrengen, is het mogelijk om in hetkasteelhotel te slapen!

Voor meer informatie: https: //beauxvillages.be/villages/mirwart/; https://fr.chateaudemirwart.com/; https://walloniebelgiquetourisme.be/fr-be/content/mirwart-lun-des-plus-beaux-villages-de-wallonie-province-de-luxembourg

Our

De Our en zijn rivier delen een vallei die in de loop der tijd geërodeerd is. De oude zandstenen huizen weerspiegelen de typische Ardense bouwstijl: multicellulaire boerderij, omheinde boerderij, Aan de noordkant van het gehucht overspanteenprachtige stenen brug de deOnzeHet pad, een zijriviertje van de Lesse, voert u de vallei in en naar het centrum van het dorp. Daar leiden een klein aantal oude huizen en boerderijen een rustig leven. Dekerk Saint-Laurent, die het dorp domineert, is sinds 1983 geklasseerd als monument. Terug in het dorp eindigen de wandelingen vaak rond een restauranttafel, wantOur is ook een gastronomische pleisterplaats van hoge kwaliteit met grote namen van sterrenkoks, Maxime’s tafel .

Dorp van Onze © Rita photographie

Aanbeveling Europ’Aventure

Op de Transardennaise, tussen Daverdisse en Paliseul, neem de tijd om te stoppen in Our, dit mooie dorpje typisch Ardens. U kunt ook eten in het zeer beroemde sterrenrestaurant: La Table de Maxime, van chef-kok Maxime Collard

Voor meer informatie: https: //www.paliseul.be/ma-commune/territoire/our; https://www.maximecollard.be/la-table-de-maxime/; https://beauxvillages.be/villages/our

Ontdek deze dorpen met Europ’Aventure

Als deze verschillende Waalse dorpen u aantrekken, dan zult u zeker aangetrokken worden door onzeTransardennaise” en“Transgaumaise” verblijven. Deze must-see routes in de Belgische Ardennen kunnen aangepast worden aan uw niveau en uw beschikbaarheid: ga voor 3 dagen of een week, vraag ons om uw bagage te vervoeren,…

Vraag ons om advies over uw reis op maat.

Léontine Werner