La vallée de la Semois

Verken het Nationaal Park van de Semoisvallei en de GR16 met Europ’Aventure

Zin in een ontsnapping naar het hart van de natuur die ontdekking en respect voor het milieu combineert? Kent u het Nationaal Park van de Semoisvallei, dit juweel van biodiversiteit en geschiedenis, toegankelijk via de mythische GR16?

Ontdek de rijkdom van de vallei en profiteer van de organisatie en expertise van Europ’Aventure. Deze wandeling is ideaal voor gezinnen en beginners en biedt een unieke ervaring voor natuurliefhebbers.

Routes in de Semoisvallei

Ga op avontuur in het Nationaal Park van de Semoisvallei met een van de nieuwe wandelingen ontworpen door Europ’Aventure. Deze exclusieve route loopt over de paden van de mythische GR16 en belooft een totale onderdompeling in een van de mooiste streken van de Gaume.

Een betoverende reis

Deze wandelroute toont u het Nationaal Park van de Semoisvallei vanuit een heel nieuw perspectief. Vanaf de kronkelende meanders van de Semois leidt deze route u door de bossenantieke, dalenverborgen, en dorpenpittoreske waar de streek bekend om staat. De route voert door geselecteerde delen van de GR16 en is bezaaid met uitzonderlijke uitzichtpunten waar de natuur zich in al haar pracht aan u aanbiedt.

Een cursus voor iedereen

Deze route is ontworpen op basis van uw tempo en voorkeuren en kan worden afgelegd in meerdere etappes, zodat u zonder haast van elk moment van de rit kunt genieten. Of je nu op zoek bent naar een familieavontuur, een escapade met vrienden of een eenzame terugtocht in de wildernis, deze route belooft onverwachte herinneringen en ontdekkingen in het hart van dit nationale park.

Natuurlijke en culturele attracties

Tijdens de wandeling in de Semoisvallei ontdekt u de biodiversiteiten het erfgoed.

In het hart van dit avontuur opent het dorp Chassepierre zijn deuren voor u, een betoverende plek die erkend is als een van de “Mooiste Dorpen van Wallonië”. De pittoreske charme en serene sfeer maken het tot een must tijdens je rondreis. Bovendien biedt het uitkijkpunt in Roche Pinco adembenemende panorama’s over de verschillende meanders van de Semois.

Onderweg is de natuur zeer rijk; van wetlands tot dichte bossen waar rust heerst. De fauna en flora van het Nationaal Park van de Semoisvallei getuigen van de ecologische rijkdom van de streek. Oplettende wandelaars kunnen hier kleine momenten van verwondering beleven.

Het nationaal park van de Semoisvallei: behoud en delen

Het Semoisvallei National Park heeft veel moeite gedaan om de biologische rijkdom en diversiteit van de Gaume te behouden.

Een visie wordt werkelijkheid

Sinds de oprichting wordt dit Nationaal Park gedreven door een duidelijke visie: het beschermen en verbeteren van het unieke natuurerfgoed van de vallei door een diepgaande toewijding aan milieubehoud.

Tegelijkertijd worden deze plaatsen toegankelijk en educatief gemaakt voor het publiek, waardoor het milieubewustzijn wordt bevorderd.

Een drievoudige verbintenis

Het park heeft drie hoofddoelen: behoud van biodiversiteit, milieueducatie en bevordering van duurzame ontwikkeling.

Door soorten en hun habitats te behouden, zorgt het park ervoor dat de biodiversiteit wordt beschermd voor toekomstige generaties.

Tegelijkertijd probeert het bezoekers bewust te maken van het belang van het milieu door middel van educatieve activiteiten en informatieve panelen.

Tot slot zet het park zich in voor praktijken die duurzame ontwikkeling ondersteunen, zodat natuurlijke hulpbronnen op verantwoorde wijze worden gebruikt.

Europ’Aventure beschouwt duurzaamheid als fundamenteel en is zich volledig bewust van haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de planeet. Om concreet uiting te geven aan haar inzet om een duurzamer bedrijf te zijn, heeft Europ’Aventure het certificeringsproces met Travelife afgerond en is ze lid geworden van de vereniging ATR.

Deelnemers en partners: Essentiële samenwerking

Het succes van het Nationaal Park Semoisvallei is gebaseerd op nauwe samenwerking tussen verschillende belanghebbenden en partners. Van lokale autoriteiten tot milieuorganisaties, lokale gemeenschappen en toerismebedrijven, elke deelnemer speelt een cruciale rol in het bereiken van de doelstellingen van het park. Deze gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat alle ondernomen acties ten goede komen aan zowel het milieu als de mensen die in de vallei wonen, werken of de vallei bezoeken.

De GR16 :
Semois langeafstandswandelpad

De GR16, die zich een weg baant door de pittoreske Semoisvallei, is meer dan alleen een wandelroute; het is een epische reis door de geschiedenis, cultuur en natuurlijke pracht van de regio. Dit iconische pad biedt wandelaars een meeslepende ervaring in de wilde schoonheid van het Semois Valley National Park, een verrijking voor lichaam en geest.

Essentie van de GR16

De GR16, met zijn zorgvuldig ontworpen route langs de Semois, spreekt al lang tot de verbeelding van wandelaars en natuurliefhebbers. De route is ontstaan uit een samenwerking tussen enthousiaste wandelaars en lokale autoriteiten, met als hoofddoel het prachtige landschap en de uitzonderlijke biodiversiteit van de vallei te benadrukken.

Door historische dorpen en opmerkelijke natuurgebieden met elkaar te verbinden, heeft de GR16 een sleutelrol gespeeld bij de ontwikkeling van lokaal toerisme. Het trekt bezoekers uit België en elders, die de verborgen schatten van de regio komen ontdekken.

Schatten van de GR16 in het Nationaal Park

Wandelend over de GR16 in het Nationaal Park van de Semoisvallei ontdekken wandelaars een aantal emblematische plekken die hun tocht onvergetelijk zullen maken. Bij de Rocher du Hérou wacht u een adembenemend panorama van een meander van de Semois, een opvallend natuurspektakel. Naarmate je verder komt, onthult het bos zijn discrete fauna: herten, vossen en een verscheidenheid aan vogels, een herinnering aan de rijkdom van de plaatselijke biodiversiteit.

De route voert ook door charmante dorpjes zoals Vresse-sur-Semois, waar lokale ambachten zoals aardewerk je uitnodigen om tradities te ontdekken. Een andere bezienswaardigheid is de Pont de Claies, een seizoensgebonden houten brug die de fusie tussen menselijk vernuft en respect voor de natuur perfect illustreert.

In samenwerking met de vzw GR – Sentiers de Grande Randonnée

Sinds 2021 werkt Europ’Aventure samen met l’asbl GR© en bieden we routevakanties aan langs GR© routes in België. We werken samen aan verschillende projecten en bieden verschillende vakanties aan langs de grote routes in België, waaronder de GR16 de la Semois maar ook de Trappist Abbey Trail.

De GR16 verkennen: advies en beste praktijken

Voor degenen die klaar zijn om het avontuur van de GR16 aan te gaan, zijn er een paar tips om een veilige en plezierige ervaring te garanderen:

  • Uitrusting: Kies voor stevige, comfortabele wandelschoenen, een goed uitgebalanceerde rugzak en kleding die geschikt is voor de wisselende weersomstandigheden in de regio.
  • Veiligheid: Blijf altijd op gemarkeerde paden, laat iemand uw route weten en neem een gedetailleerde kaart en een opgeladen telefoon mee voor noodgevallen.
  • Respect voor het milieu: Volg de principes van Leave No Trace, door al je afval mee te nemen, uit de buurt van wilde dieren te blijven en geen sporen achter te laten.

Door deze aanbevelingen op te volgen en jezelf te wapenen met nieuwsgierigheid en respect voor de natuur, kun je zeker zijn van een lonende ervaring op de GR16.